12:01 23.03.2019

Астана стане "Сяючим правителем", найімовірніше, в понеділок

2 хв читати
Астана стане "Сяючим правителем", найімовірніше, в понеділок

Астана буде остаточно перейменована в місто Нур-Султан після опублікування тексту закону в офіційних ЗМІ, повідомили в суботу агентству "Інтерфакс-Казахстан" в Мін'юсті Казахстану.

"Набирає чинності після опублікування в газетах і еталонному банку", - сказали в Мін'юсті, додавши, що текст має бути опубліковано в газеті "Казахстанська правда".

Черговий випуск газети вийде в понеділок, уточнили агентству в виданні.

У суботу новий президент країни Касим-Жомарт Токаєв підписав закон "Про внесення змін до Конституції Республіки Казахстан" стосовно перейменування столиці в місто Нур-Султан - на честь першого глави республіки Нурсултана Назарбаєва, а також відповідний указ.

Нурсултан - багатоскладове ім'я. З арабської воно перекладається як "нур" - "сяйво, світло" і "султан" - "правитель, владний".

Після складання присяги 20 березня К.Токаєв виступив з ініціативою перейменувати столицю Астану в Нур-Султан, а також увічнити першого президента країни Н.Назарбаєва в назві центральних вулиць міст. Того ж дня парламент на спільному засіданні палат, розглянувши у двох читаннях, ухвалив закон про внесення поправки до Конституції про перейменування Астани.

Тим часом у четвер і п'ятницю в Астані і Алмати відбулися стихійні мітинги незгодних з перейменуванням столиці. За даними очевидців, в Астані було затримано близько 60 осіб, в Алмати - близько 20. У департаментах поліції цих міст інформацію про затримання не коментують.

Спочатку місто, засноване в 1830 році як козацьке поселення, називався Акмолинськ. У 1961 році його перейменували в Целіноград. У 1992-1998 рр. місто називалося Акмола. У грудні 1997 року столиця Казахстану була за ініціативою Н.Назарбаєва перенесена з Алмати в Акмолу, яку в травні 1998 року перейменували в Астану (в перекладі з казахської мови - "столиця").

Перейменувати столицю на честь Н.Назарбаєва політики і громадські діячі пропонували неодноразово. Востаннє, в листопаді 2016 року, казахстанські депутати запропонували перейменувати столицю в Нурсултан або Назарбаєв, проте глава держави виступив проти цього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу внаслідок обстрілів загинули троє мирних жителів

Силами ППО за добу знищено п'ять розвідувальних БПЛА в південних областях України

Українська авіація за добу завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

На фронті за добу було 155 бойових зіткнень, на харківському напрямку ворог здійснив 12 атак

Війська РФ за добу завдали по Україні 13 ракетних і 118 авіаційних ударів

За добу на Донеччині через російські обстріли поранено двох жителів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів одна людина загинула, ще п'ятеро дістали поранення, серед них дитина

Сили оборони за добу ліквідували 1260 окупантів

Припинення вогню в Газі можливе хоч завтра, якщо ХАМАС звільнить заручників

Президент Європейської ради: Накази про евакуацію в "небезпечні зони" для цивільного населення Рафаха неприйнятні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА