18:33 06.03.2019

ВККСУ визначила переможців конкурсу у ВАКС

3 хв читати
ВККСУ визначила переможців конкурсу у ВАКС

 Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) в середу підбила підсумки кваліфікаційної оцінки й затвердила рейтинги кандидатів на вакантні посади суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) і Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Як повідомляє прес-служба ВККСУ, конкурс на ці посади в новому суді, який створюється в рамках судової реформи, тривав в Україні з 2 серпня 2018 року. До прохідного рейтингу в Апеляційну палату ВАКС увійшли 12 переможців конкурсу, серед яких 50% - судді та 50% - адвокати й науковці. До рейтингу в першу інстанцію Вищого антикорупційного суду ввійшли 27 переможців конкурсу, 40% з яких мають досвід роботи адвокатами й ученими, 60% - суддями.

"На мою думку, це була дуже успішна спільна робота і, як я неодноразово вже казав, у нас - членів ГРМЕ, було повне співробітництво з членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Ми не могли отримати більше співпраці, розуміння і допомоги, ніж ми отримали від них", - зазначив британський суддя апеляційного суду у відставці, голова Громадської ради міжнародних експертів сер Ентоні Гупер.

В інформації зазначається, що ГРМЕ відіграла важливу роль під час конкурсу, який проводила ВККСУ. Зокрема, за результатами спільних засідань, під час яких у ГРМЕ виникли сумніви щодо 46 кандидатів, 39 кандидатів припинили участь у конкурсі, семеро кандидатів успішно пройшли далі.

"До фінального рейтингу потрапили найдостойніші кандидати, які успішно пройшли всі етапи конкурсу і до яких не було питань з боку ГРМЕ або вони змогли відповісти на них так переконливо, що всі питання було знято. Це означає, що всі переможці конкурсу отримали "зелене світло" від міжнародних експертів, які ретельно перевірили кожну деталь їхньої біографії, а Україна стала першою країною, яка запросила до відбору суддів міжнародних експертів. Найближчим часом рекомендації щодо призначення суддів буде передано до Вищої ради правосуддя", - зазначив заступник голови ВККСУ Станіслав Щотка.

У прес-службі Вищої кваліфкомісії наголосили, що всі кандидати на посади суддів ВАКС і його апеляційної палати пройшли складні конкурсні випробування в публічному режимі. Зокрема, вони склали анонімне письмове тестування на знання норм права, виконали практичне завдання, пройшли психологічне тестування, їхні досьє проаналізували члени ВККСУ та ГРМЕ щодо доброчесноті (моралі, чесності, непідкупності), а також наявності знань і практичних навичок для розгляду відповідних справ. Кожен етап конкурсу був побудований із забезпеченням максимальної публічності процедур для громадськості, на що звернули увагу міжнародні експерти.

"Я не знаю жодної країни у світі, яка досягла такого рівня прозорості в процедурах призначення на посади такого рівня. У моїй країні призначення суддів має абсолютно нульову прозорість. Я сподіваюся, що ви дивилися на каналі Youtube співбесіди, які проводилися тут, у комісії. Україну можна привітати з величезними досягненнями у створенні принципово нової та унікальної для світового досвіду системи призначення суддів", - зазначив сер Е.Гупер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Встановлено ще одного військового РФ, причетного до розстрілу цивільного авто в Гостомелі - прокуратура

Рада ухвалила закон про надання адмінпослуг українцям, зокрема за кордоном

Переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися якнайшвидше - Мецола

Позиція Європарламенту буде значущою для оборонної підтримки України - Зеленський

Між рішенням партнерів про постачання Україні зброї та її потраплянням на фронт відстань уже не в кілометрах, а, на жаль, у тижнях і місяцях - Зеленський

Путін в інформаційному акваріумі й не має наміру зупинятися - Зеленський

Дрон СБУ вдарив по НПЗ у російській Башкирії, подолавши рекордні 1500 км - джерело

Зеленський призначив Залужного послом у Великій Британії

Будівництву НВМК у Гатненській громаді біля Києва протистоять, зокрема, проплачені люди - заступник директора

Дмитра Герегу знову призначено командувачем Сил підтримки ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА