20:54 30.11.2018

Парламент Грузії посилив правила, що регулюють вживання марихуани

2 хв читати
Парламент Грузії посилив правила, що регулюють вживання марихуани

Парламент Грузії на засіданні в п'ятницю в третьому, остаточному читанні прийняв пакет законів, що обмежують вживання марихуани, яке було допущено рішенням Конституційного суду.

Законопроект, ініціатором виступив уряд Грузії, був розроблений міністерством внутрішніх справ республіки.

Згідно з поправками, вживання марихуани забороняється в громадських місцях, у транспорті, в школах і освітніх установах, а також на прилеглих до них територіях. Це буде вважатися адміністративним правопорушенням і розмір грошового штрафу складе від 800 до 2 тис. ларі (від $ 300 до $ 750).

Крім того, прийнятий закон забороняє вживання марихуани особам молодше 21 років. Порушення заборони каратиметься штрафом розміром від 500 до 1,5 тис. ларі (від $ 190 до $ 560). За вживання марихуани на роботі накладатиметься штраф від 1 тис. до 1,5 тис. ларі (від $ 375 до $ 560).

Ще одна зміна, яка увійшла до Кодексу адміністративних правопорушень, має на увазі збільшення штрафів за популяризацію або рекламу марихуани. Якщо раніше за це фізичних осіб штрафували на 500 ларі, а юридичних осіб - на 5 тис. ларі (понад $ 1,8 тис.), то тепер розмір штрафу для фізосіб складе від 5 тис. до 10 тис. ларі, а для юридичних осіб - від 10 тис. до 20 тисяч ларі (понад $ 7,4 тис.).

Кримінальним злочином стане схиляння до вживання наркотичних засобів, їх аналогів, нових психоактивних і психотропних речовин або їх аналогів двох або більше осіб, або осіб молодше 21 року. Це буде каратися позбавленням волі терміном від шести до 10 років.

Кримінальним злочином стає і водіння автомобіля, трамвая, тролейбуса, трактора та інших механічних транспортних засобів у стані наркотичного сп'яніння. Суворість покарання залежить від того, до яких наслідків призведе водіння під впливом наркотиків. У разі ДТП, смерті одного, двох або більше осіб передбачено позбавлення волі від двох до 10 років.

За цей же злочин суд може на три роки позбавити обвинуваченого водійських прав і / або прав на фармацевтичну, адвокатську, педагогічну і освітню діяльність, а також права на роботу в державних установах.

Новий закон був прийнятий у зв'язку з тим, що Конституційний суд Грузії в листопаді 2017 року задовольнив позов опозиційної партії "Новий політичний центр - Гірчі (Шишка)" проти парламенту, скасувавши кримінальне покарання за куріння марихуани. В кінці липня 2018 року за позовом цієї ж партії суд визнав неконституційною норму Кодексу адміністративних правопорушень, що встановлює адміністративну відповідальність за вживання марихуани, що викликало неоднозначну реакцію в країні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ запобігла теракту, який росіяни планували здійснити в Києві 9 травня

Окупанти вночі та вранці обстріляли шість громад Сумської області

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 24 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила сім ракетних і 108 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація і ракетні війська завдали ударів по 18 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні три кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ЗС України за добу ліквідували 1320 окупантів

Ворог обстріляв 14 населених пунктів Херсонської області, поранено четверо людей

За минулу добу окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Російський наступ уздовж кордону в напрямку Харкова має на меті відволікти і закріпити українські сили від інших районів на сході України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА