17:14 23.11.2018

Мадрид хоче від Лондона письмових гарантій на право вето щодо проблеми Гібралтара

3 хв читати

Влада Іспанії вимагає від Лондона надати письмові гарантії згоди на наділення Мадрида правом ветувати будь-яку угоду щодо Brexit у разі неможливості вирішити проблему Гібралтара, повідомляють західні ЗМІ з посиланням на держсекретаря Іспанії Луїса Нальду.

"Ми вимагаємо, щоб британська влада оприлюднила (заяву про право Іспанії на вето - ІФ) до засідання Європейської Ради", - заявив Л.Нальда.

Він зазначив, що прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес не вирішуватиме, чи варто йому брати участь у саміті 25 листопада, доки не побачить гарантій від британської сторони.

Іспанія, зокрема, хоче, щоб у документах про майбутні відносини ЄС і Великої Британії було чітко позначено те, що будь-які рішення щодо Гібралтара Лондон може ухвалювати лише в прямих переговорах із Мадридом. Наразі такий пункт в документах, пов'язаних із Brexit, відсутній.

Західні ЗМІ зазначають, що у П.Санчеса поки що немає можливості використовувати вето щодо угоди з Brexit.

У четвер ЄС і Велика Британія на рівні переговірників погодили декларацію про майбутні відносини, в якій також нічого не сказано про Гібралтар.

26-сторінкова декларація про майбутні відносини Великої Британії та ЄС разом із 585-сторінковим проектом угоди про вихід Великої Британії з ЄС становить пакет документів, які мають бути погоджені на саміті ЄС 25 листопада.

Раніше в листопаді П.Санчес заявляв, що Іспанія може виступити проти угоди, якщо в ній не буде чітко позначено переговорний процес щодо Гібралтара і статусу його кордону з Іспанією між Мадридом і Лондоном.

Іспанський прем'єр зазначав, що питання Гібралтара принципово важливе для його країни і діалог щодо нього має відбуватися безпосередньо між Іспанією та Великою Британією.

"Гібралтар не належить Великій Британії, тому ми як країна не можемо прийняти, що те, що буде відбуватися з Гібралтаром, залежить від переговорів Великої Британії та ЄС. Необхідно, щоб це були переговори між Великою Британією та Іспанією", - заявив він 20 листопада.

Раніше глава МЗС Іспанії Жозеп Боррель заявляв, що Іспанія не прийме угоду щодо Brexit, якщо не буде ясності в тому, як відбуватимуться переговори щодо майбутнього статусу Гібралтара.

Головний міністр Гібралтара Фабіан Пікардо потім заявив, що він шкодує, що позиція Мадрида "суперечить позитивному та конструктивному підходу, ухваленому в переговорах за участю Гібралтара в рамках процесу стосовно виходу з ЄС".

У статті 184 проекту угоди щодо Brexit йдеться, що ЄС і Велика Британія спробують узгодити домовленості про майбутні відносини до кінця перехідного періоду в грудні 2020 року. На Даунінг-стріт пояснили, що це питання стосується Гібралтара, так само як і інших заморських територій Великої Британії.

В Іспанії наполягають, що переговори про статус Гібралтара мають вестися безпосередньо між Мадридом і Лондоном і що відповідний пункт має входити до угоди щодо Brexit.

Під час переговорів щодо Brexit Іспанія, Ірландія та Кіпр вели з Великою Британією самостійні переговори, що стосуються питань кордонів.

Гібралтар перейшов Великій Британії в 1713 році за Утрехтським мирним договором, Іспанія потім кілька разів намагалася повернути цю територію.

Наприкінці 1960-х років Іспанія через розбіжності закрила кордон із Гібралтаром. Повністю відкрила кордон Іспанія лише в 1985 році, тобто за рік до свого вступу до Європейського економічного співтовариства - попередник ЄС. Під час виходу Великої Британії з ЄС, таким чином, питання про кордон з Іспанією знову стає актуальним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА