15:34 16.09.2018

В Одеській області відкрився військовий меморіал Армії УНР

2 хв читати

У м. Ананьєві Одеської області відбулася урочиста церемонія відкриття першого в Одеській області військового меморіалу, присвяченого воїнам Армії Української Народної Республіки.

Як повідомляється на офіційному сайті Міністерства оборони України, подію приурочили до ювілею міста, що відзначається 12 вересня 265-річчя від дня заснування.

"Ми увічнили серію переможних боїв, які відбулися 16-19 квітня 1920 року. Тоді завдяки узгодженим діям місцеві повстанці і підрозділи Армії УНР заволоділи Ананьєвим та довколишніми селами, змусивши російських більшовиків залишити власні позиції. Цей бій прославив Одещину як місце перемоги української зброї", – розповів автор проекту, учасник бойових дій Олег Собченко.

Меморіал стоїть на в'їзді в місто і являє собою площу, вимощену гранітною бруківкою. Посеред площі на кам'яному постаменті встановлена колона, увінчана збільшеною копією ордена Армії УНР Залізний Хрест За Зимовий похід і бої" – першого ордену в історії українського війська. З чотирьох сторін постамент оточений гранітними дошками з іменами козаків і старшин Армії УНР. На площі поруч із пам'ятником встановлено щоглу з Державним прапором України.

"На пам'ятнику викарбувані імена 106 воїнів, походженням з Ананьївського повіту Херсонської губернії, які в лавах Армії УНР воювали за незалежність України проти білих і червоних окупантів. Тепер військовий чин цих людей гідно відзначено", – зазначив голова правління благодійного фонду "Героїка" Павло Подобєд.

Вшанувати героїв українського війська зібралися представники місцевої та обласної влади, представники громадськості. Почесну варту біля пам'ятника несли військові Збройних Сил України та реконструктори. Меморіальний комплекс побудовано на пожертвування, зібрані фондом "Героїка". Автором проекту і виконавцем робіт став доброволець О.Собченко з Черкаської області, в будівництві допомагали місцеві волонтери.

Перший Зимовий похід Армії УНР в тилу Червоної та Добровольчої армій на чолі з Михайлом Омеляновичем-Павленком тривав 6 грудня 1919 – 6 травня 1920 року. Під час рейду війська УНР пройшли 2500 км, провівши понад 50 успішних боїв. На завершальному етапі походу в квітні 1920 року війська Армії УНР короткочасно вибили більшовиків з Балти і Ананьєва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА