13:28 13.08.2018

Україна запропонує партнерам сформувати за аналогом "списку Магнітського" санкційний список осіб, причетних до порушень прав українців у РФ, - Петренко

3 хв читати
Україна запропонує партнерам сформувати за аналогом "списку Магнітського" санкційний список осіб, причетних до порушень прав українців у РФ, - Петренко

Україна наполягатиме на невідкладному розгляді ЄСПЛ позову до РФ щодо політв'язнів - українців і розраховує, що сам факт подання позову стане підставою для застосування додаткових персональних санкцій проти причетних до порушень прав українців з боку міжнародних партнерів, заявляє міністр юстиції країни Павло Петренко.

"У міру надходження нової інформації щодо кожного українця, який потрапив незаконно в російську правоохоронну систему, ми доповнюватимемо (подану до ЄСПЛ комплексну - ІФ) заяву, і наша мета - це отримання рішення ЄСПЛ, в якому буде констатовано порушення всіх зазначених норм конвенцій і зобов'язання РФ звільнити українців і повернути їх на територію України", - сказав він у понеділок на брифінгу в Києві.

За словами міністра, безпрецедентність поданої до ЄСПЛ заяви полягає в тому, що Україна має намір довести "відсутність будь-яких ознак правової системи проти українців".

"Українців ... фактично переслідують у РФ за ознаками національності, за ознаками віросповідання ... за ознаками їхніх політичних або суспільних поглядів", - зазначив П.Петренко.

Він наголосив: "Дуже багато роботи наразі провадиться на рівні дипломатичної комунікації з державою-агресором, але це перший юридичний документ ... проти РФ, який описує ці масові порушення прав людини, що допускаються проти українських політв'язнів на території РФ, з конкретними прізвищами причетних до цього російських чиновників, зокрема й високопоставлених. Це дає нам аргумент перед нашими міжнародними партнерами щодо застосування додаткових санкцій, персональних, проти всього керівництва РФ, яке причетне до цих політично мотивованих переслідувань".

У зв'язку з цим глава Мін'юсту зазначив, що українська сторона має намір звернутися до міжнародних партнерів із пропозицією скласти окремий санкційний список осіб, причетних до викрадення, позбавлення волі й катувань українських громадян-політв'язнів на території РФ за аналогією зі "списком Магнітського".

"Ми звертатимемося до наших міжнародних партнерів із пропозицією сформувати окремий санкційний список за аналогом "списку Магнітського", в якому буде фактично перелік осіб, причетних до викрадення, позбавлення волі, катувань українських громадян-політв'язнів на території РФ", - зазначив П.Петренко.

Він також додав, що в Києві сподіваються на оперативний розгляд поданого позову в ЄСПЛ.

"З моменту, коли подано цей позов, ми розраховуємо на те, що ЄСПЛ досить оперативно розглядатиме цю справу. Звертатимемося, щоб цю справу було визначено як пріоритетну", - сказав міністр юстиції України.

Як повідомлялося, 10 серпня Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через порушення Москвою прав українських політв'язнів. Заступник міністра юстиції України, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина повідомив, що в поданій заяві 130 сторінок. До неї також додається близько 3 тис. сторінок доповнень, у яких описано порушення стосовно 71 політв'язня-українця.

За словами І.Ліщини, уряд України заявляє про системні порушення з боку Російської Федерації Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а саме: ст. 3 (заборона катування і поводження, що принижує гідність); ст. 5 (право на свободу й особисту недоторканність); ст. 6 (справедливий суд); ст. 8 (повага до приватного та сімейного життя); ст. 10 (свобода вираження); ст. 13 (ефективний засіб захисту); ст. 18 (заборона використання дозволених Конвенцією обмежень прав для цілей інших, ніж ті, для яких вони були встановленя) стосовно своїх громадян, яких "Росія переслідує з політичних мотивів".

"Щодо Клиха, Балуха, Куку та Литвинова додатково подано заяви за Правилом 39 про надання належного медичного забезпечення та інформації про стан здоров'я", - поінформував заступник міністра.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА