12:12 24.02.2018

Правоохоронці оглядали журналісток в Оболонському суді Києва в рамках закону, щоб уникнути провокацій – поліція

3 хв читати

У поліції заявляють, що правоохоронці діяли в Оболонському районному суді Києва перед засіданням 21 лютого, коли очікувалася участь у процесі президента України Петра Порошенка, відповідно до закону.

"Під час подій в Оболонському суді Києва поліція діяла у суворій відповідності до законодавства. Всі заходи здійснювалися з метою забезпечення громадської безпеки і порядку, а також щоб уникнути провокацій", – йдеться в повідомленні департаменту комунікації Національної поліції України на сторінці поліції Києва у "Фейсбуці" в суботу.

У відомстві нагадали, що 21 лютого в Оболонському райсуді Києва проходив розгляд справи про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича. У зв'язку з запланованою участю у судовому засіданні нинішнього глави держави П.Порошенка на території суду і в самій будівлі було введено "передбачені законодавством України заходи безпеки, узгоджені з Управлінням державної охорони".

Правоохоронці проводили поверхневий огляд громадян, які бажаи взяти участь у засіданні суду. Ці заходи здійснювалися в суворій відповідності до ст. 29 Закону України "Про Національну поліцію", оскільки сприяли виконанню покладених на поліцію завдань щодо забезпечення громадської безпеки і порядку, а також особистої безпеки учасників судового засідання.

"Огляд громадян полягав у проханні розстебнути верхній одяг. Цей огляд проводили співробітники поліції однієї статі з громадянами, що бажали потрапити на судове засідання, як це і передбачено ч. 3 ст. 34 закону України "Про Національну поліцію", – йдеться в повідомленні поліції.

Водночас зазначено, що завдяки проведеним поліцією заходам вдалося запобігти провокаційним діям представниці одного з громадських рухів. З жінкою було проведено профілактичну бесіду про неприпустимість вчинення правопорушень, після чого її відпустили.

Як повідомлялося, вранці 21 лютого, коли мав відбутися допит П.Порошенка в Оболонському райсуді, перед початком судового засідання були вжиті посилені заходи безпеки. Зокрема, журналістам необхідно було пройти кордони охорони з рамками-металошукачами, а журналісток в окремому приміщенні оглядали на предмет наявності написів на тілі щоб уникнути прецедентів з акціями руху Femen, що раніше мали місце.

Водночас П.Порошенко дав свідчення в режимі відеоконференції з адміністрації глави держави, не відвідуючи будівлі Оболонського райсуду.

У свою чергу, як повідомив на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук" адвокат Ярослав Яценко, в середу вранці в Оболонському райсуді було затримано активістку Femen, яку відпустили "після п'яти годин незаконного утримування в Оболонському управлінні поліції". "При цьому їй не пред'явили жодних звинувачень і претензій до неї поліцейські не мають. Як мені сказав начальник управління, поліцейські п'ять годин поспіль пили з активісткою чай і роз'яснювали, що негоже в судах оголювати своє тіло. При цьому, звичайно ж, вона чаювала з ними в поліції абсолютно добровільно. За фактом активістку п'ять годин просто не випускали з поліції і приховували її місцезнаходження", – уточнив адвокат.

Пізніше прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко заявив, що П.Порошенко вважає неприпустимими дії представників силових органів щодо представників ЗМІ в Оболонському райсуді. "Просимо вибачення у всіх журналістів і чекаємо на результати службового розслідування", – написав він.

У свою чергу в Управлінні державної охорони України заявили, що не давали окремих вказівок щодо особливої перевірки жінок, зокрема представниць медіа, в Оболонському райсуді і не здійснювали таких перевірок самостійно. "УДО категорично засуджує такі дії окремих правоохоронців і просить вибачення за їх обурливу поведінку", – заявили у відомстві.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини (омбудсмен Валерія Лутковська направила звернення в Головне управління Національної поліції у Києві та Оболонське управління Національної поліції у Києві про проведення службового розслідування за фактом вчинення співробітниками поліції дій, що принижують гідність жінок, і які є дискримінаційними за ознакою статі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дрони СБУ вразили нафтобазу та електропідстанцію в Бєлгородській і Липецькій областях РФ - джерело

Фільм "Королівство планети мавп" зібрав $56,5 млн у дебютний вікенд

У Донецькій області через обстріли загинув один цивільний, двоє поранені, евакуйовано 257 осіб за добу

СБУ затримала навідника, який готував ракетні удари по Рівненщині

Експеримент із дистанційного обстеження знищеного житла на окупованих територіях потребує масштабування - Верещук

ГУР ідентифікувало російських льотчиків, які обстрілюють територію України з літаків Ту-95МС і Ту-160

Окупанти за добу обстріляли Суми, Білопілля та 18 прикордонних сіл Сумської області, є загиблий і поранені

Унаслідок ворожих обстрілів у Вовчанську семеро постраждалих за добу

Науседа перемагає в першому турі виборів президента в Литві

Укрпошта випустить марки з кримськотатарською та харківською вишивками

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА