20:53 08.02.2018

Чергове розслідування Al Jazeera щодо України пов'язане з продажем UMH у 2013 році

2 хв читати
Чергове розслідування Al Jazeera щодо України пов'язане з продажем UMH у 2013 році

Телеканал Al Jazeera продовжив публікації про Україну в серії "Олігархи" розслідуванням операції з продажу Борисом Ложкіним, який пізніше став головою Адміністрації президента Петра Порошенка, медіахолдингу UMH, міноритарієм у якому свого часу був сам П.Порошенко, бізнесменові Сергію Курченку, близькому до попередньої влади, котрий нині переховується в Росії.

Al Jazeera ставить запитання про те, чи достатньою мірою вивчив продавець походження коштів С.Курченка, й чи отримував гроші від угоди з С.Курченком П.Порошенко і, якщо так, то чи сплатив він з них податки.

У розслідуванні телеканал опублікував договір про надання державним Укрексімбанком $160 млн кредиту компанії "ВЕТЕК Медіа Інвест" С.Курченка у зв'язку з купівлею UMH, частковою заставою в якому були депозити іноземних компаній, які стали потім об'єктами розслідування про спецконфіскацію, а також документи про купівлю компанією з Британських Віргінських островів, що належить П.Порошенку, міноритарної частки в UMH.

Водночас в Адміністрації президента України телеканалу наголосили, що П.Порошенко продав свої частки у всіх проектах UMH у 2012-му та травні 2013 року, тоді як про угоду з С.Курченком було заявлено 21 червня, а завершилася вона наприкінці жовтня 2013 року.

Al Jazeera стверджує, що П.Порошенко вперше придбав акції UMH у вересні 2011 року, а через два тижні збільшив свою частку за рахунок купівлі додаткових акцій у компанії Torbock Holdings Limited, пов'язаної з тодішніми власниками ПриватБанку Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.

Згідно з публікацією телеканалу, якому не вдалося отримати коментарі Б.Ложкіна, на кінець 2012 року той володів через Integrity International Holdings із Британських Віргінських островів трохи більше 80% UMH, нинішній глава держави - трохи менше 3% UMH. Ще близько 12% було записано на номінального утримувача Deutsche Bank Trust, а решта належали українській інвесткомпанії "Конкорд Капітал" і кільком іншим міноритаріям.

Al Jazeera також зазначила, що направила запити П.Порошенку та Б.Ложкіну в зв'язку з розслідуванням 6 лютого, а 7 лютого глава держави вивів екс-голову своєї адміністрації зі складу Націнвестради, де той обіймав посаду секретаря. У свою чергу Б.Ложкін повідомив, що зосередиться на власному бізнесі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помічник держсекретаря США не виключив призупинення фінансової допомоги Грузії

Страхування від воєнних ризиків пропонують до 50 страхових компаній України

Кількість постраждалих у Харкові зросла до 20 людей, серед них 3 дітей

Генштаб ЗС України: Ситуація на фронті залишається складною, армія РФ активізувалася на краматорському напрямку, зберігаючи тиск на покровському

Блінкен: Найближчі тижні й місяці потребуватимуть багато чого від українців, але я приїхав в Україну з посланням, що ви не самі

Нам потрібне помітне прискорення постачання - Зеленський про постачання іноземної військової допомоги

Ситуація на Харківщині контрольована

За тиждень у Брюсселі розпочнеться черговий етап переговорного процесу Україна-ЄС у сфері довкілля

У районі Очеретиного на деяких ділянках було проведено зміну позицій Сил оборони України у зв'язку з інтенсивним вогневим впливом противника - ОСУВ "Хортиця"

Розпочато досудове розслідування у справі про погрози журналістам "Української правди" - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА