18:31 31.01.2018

НАБУ і САП підозрюють посадових осіб АМПУ в розкраданні 247 млн грн

3 хв читати
НАБУ і САП підозрюють посадових осіб АМПУ в розкраданні 247 млн грн

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 29-30 січня повідомили про підозру восьми особам, серед яких - колишні та чинний посадові особи "Адміністрація морських портів України" в незаконному заволодінні більш 247 млн грн.

Згідно з даними НАБУ, зокрема, підозрюються екс-глава ДП "АМПУ" (2014-2017 рр.), Екс-перший заступник голови ДП (2015-2017 рр.), Екс-начальник відділу закупівель ДП (2015-2018 рр.), екс-заступник голови ДП з фінансів (2015-2016 рр.), заступник начальника Одеського філіалу ДП (чинний), директор ТОВ, бенефіціар ТОВ, представник нерезидента (підприємства-учасника злочину).

Дії всіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 5 ст.191 Кримінального кодексу (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинених організованою групою). При цьому семеро з підозрюваних затримані 29 січня в ході проведення слідчих дій в Одеській, Миколаївській областях та Києві.

За версією слідства, посадові особи ДП в змові з приватними особами в 2015-2016 рр. реалізували схему з розкрадання коштів під час державних закупівель послуг з днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського і Маріупольського морських портів. Зокрема, мова йде про вчинення антиконкурентних дій з метою забезпечення перемоги заздалегідь певного учасника конкурсних торгів, а також подальшого завищення вартості виконаних ним робіт. У результаті державі в особі АМПУ завдано збитків на суму 247 млн грн, що підтверджено висновком судово-економічної експертизи та іншими матеріалами кримінальної виробництва.

У вересні-листопаді 2017 факт антиконкурентних узгоджених дій посадових осіб ДП та представників підприємств-учасників торгів під час закупівлі послуг з експлуатаційного днопоглиблення підтвердив Антимонопольний комітет України, наклавши на підприємства-учасників штрафи, загальна сума яких склала понад 100 млн грн.

Розслідування наведених фактів під час закупівлі послуг з днопоглиблення в портах України ДП і його філіями детективи НАБУ розслідують з грудня 2015 року.

У квітні 2017 року, на підставі матеріалів, зібраних під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, НАБУ подало до Господарського суду Києва позов про визнання недійсним договору щодо проведення днопоглиблювальних робіт в портах України на суму 712 млн грн. Підставою стало порушення вимог закону України "Про державні закупівлі" та інших норм чинного законодавства. Зараз судом порушено провадження у справі.

Раніше, 29 січня 2018 року АМПУ повідомила, що співробітники НАБУ проводили обшук на території її Одеської філії на підставі постанови слідчого судді Солом'янського районного суду Києва в рамках кримінального провадження за фактом привласнення в 2015 році коштів посадовими особами ТОВ "Техморгідрострой" за попередньою змовою з посадовими особами АМПУ.

"Під час обшуку вилучаються документи, названі в постанові суду, для подальшого розслідування. Ми надаємо всебічну підтримку в проведенні слідчих дій, адже для нас важливо виявлення фактів зловживань на місцях і залучення винних до відповідальності", - зазначав заступник голови АМПУ з морської і внутрішньої безпеки Сергій Гронський.

Він зазначив, що посадові особи, які фігурують у проведенні слідчих дій, пов'язані з попереднім керівництвом ДП "АМПУ". Питання стосувалося контракту з ТОВ "Техморгідробуд-Миколаїв".

Екс-главою АМПУ, виходячи із зазначеного терміну перебування, є Андрій Амелін, який раніше вже затримувався за підозрою у розтраті коштів, але був відпущений під заставу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА