10:25 30.01.2018

Перехід на держзакупівлі за Нацпереліком ліків усуне проблему формування номенклатур - заступник голови МОЗ України

2 хв читати

Перехід на державні закупівлі відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів зніме проблему формування номенклатур, вважає заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

"З часом, - сподіваюся, це буде скоро, - Україна перейде все-таки на використання Національного переліку лікарських засобів для національних закупівель, і так багато змін, як зараз, в номенклатурі вже не буде. Номенклатури будуть змінюватись тільки відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, коли будуть з'являтися нові препарати. Це буде правильна система", - сказав вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

О.Стефанишина зазначила, що нині система формування переліку закупівель в Україні "стара й неефективна, яка працює в Україні багато років і яку ми зараз змінюємо".

"Поки що все відбувається по-старому: є номенклатурні комісії, які щорічно створюють проекти номенклатур, потім ці проекти проходять громадське обговорення, і лише потім затверджуються. Зараз МОЗ готує проект постанови уряду, який затверджує перелік лікарських засобів і ВМП з дозування, форми випуску, кількості. Це доволі великий обсяг інформації, і його узгодження є тривалим", - сказала вона.

О.Стефанишина також підкреслила проблему відсутності реєстрів пацієнтів у визначенні потреби в лікарських засобах. "Є методика міжнародної організації, яка враховує народжуваність. У 2018 року ми хочемо змінити методику розрахунку, і почати хочемо з вакцин", - сказала вона.

Крім того, заступник міністра зазначила, що частина деяких закуплених за кошти держбюджету лікарських коштів не розвозиться в регіони, оскільки там сформувався надлишок цих препаратів.

"У регіоні препарат є в надлишку, тому їх везуть зараз. Або ж регіони не мають необхідних умов для зберігання, наприклад, вакцин. Тому регіони самі просять МОЗ затримати поставку (і у нас є відповідні листи з регіонів). Препарати чекають на державному центральному складі, коли регіон зможе їх прийняти. А в таблиці на сайті МОЗ це буде відображено як то, що поставка в регіон не була здійснена", - пояснила вона.


Повний текст інтерв'ю О.Стефанишиної читайте на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА