12:43 28.12.2017

Звернення Януковича до Путіна від 1 березня 2014 р. з'явилося "на замовлення Кремля" - свідок Сенченко

3 хв читати
Звернення Януковича до Путіна від 1 березня 2014 р. з'явилося "на замовлення Кремля" - свідок Сенченко

Звернення екс-президента України Віктора Януковича до президента Росії Володимира Путіна від 1 березня 2014 року із проханням використовувати Збройні сили РФ на території України з'явилося "на замовлення Кремля" для легітимації агресії в Криму, вважає лідер громадської організації "Сила права", екс-народний депутат від партії "Батьківщина" Андрій Сенченко.

"Для мене абсолютно очевидно, що ця заява з'явилася на замовлення Кремля. При цьому те, що викладено в цій заяві, по суті, суперечить тій угоді, яку підписав Янукович (21 лютого 2014 року із опозицією за участю міжнародних посередників - ІФ), навіть щодо оцінок. тому що в тій угоді визнавалося, що є серйозна криза, з якої треба виходити, а в зверненні від 1 березня йдуть однозначні, абсолютно неправдиві обвинувачення, наприклад, про переслідування в Криму і на Донбасі з політичних і мовними ознаками", - сказав А.Сенченко під час допиту як свідка обвинувачення в Оболонському районному суді м.Києва у справі про державну зраду В.Януковича.

Він також висловив упевненість, що В.Янукович не планував дотримуватися угоди з опозицією від 21 лютого 2014 року. "22 лютого в Верховній Раді були проголосовані закони, зокрема закон про відновлення дії окремих положень Конституції 2004 року, і він буквально протягом години надійшов до Адміністрації президента, але 22 лютого до вечора Віктора Януковича там вже не було - він залишив Адміністрацію президента, по суті, втік, не виконав пункт угоди і не підписав цей закон", - зазначив екс-нардеп.

Свідок зазначив, що станом на 22 лютого 2014 року багато тодішніх міністрів, заступників міністрів і 77 із 186 депутатів фракції Партії регіонів полишили Україну. "На мій погляд, вони, таким чином, продемонстрували, що вина за те, що відбувається, лежить на Януковичі. І я думаю, що втеча його прибічників викликала таку його реакцію. і втеча з країни. Говорити про те, що була якась пряма загроза його життю, на мій погляд, підстав немає", - вважає він.

"Я хочу наголосити на одній думці, що всі попередні президенти України часто їздили як країною, так і за кордон. Але ніколи не було такого, щоб з від'їздом президента навстіж були розкриті двері Адміністрації і папери валялись коридорами. Саме тому я вважаю, що подія ввечері 21 лютого 2014 року була втечею", - додав Сенченко.

При цьому адвокат В.Януковича Віталій Сердюк неодноразово перебивав А.Сенченка, заявляючи, що його судження є суб'єктивними і помилковими, що порушує присягу свідка.

У свою чергу прокурори висловили протест на такі дії захисника, і навіть закликали суд притягнути його до дисциплінарної відповідальності за порушення правил проведення судового засідання та адвокатської етики.

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко кілька разів заспокоював сторону захисту і закликав не заважати допиту свідка, а також запевнив, що обидві сторони процесу зможуть звернутися до нього з усіма необхідними запитаннями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА