15:01 14.11.2017

Поліція відкрила кримінальну справу щодо інциденту з угорським прапором у Береговому

3 хв читати
Поліція відкрила кримінальну справу щодо інциденту з угорським прапором у Береговому

Правоохоронці у Закарпатській області відкрили кримінальне провадження за фактом хуліганських дій учасників ходи в Береговому, які намагалися зняти угорський національний прапор, при цьому в поліції не підтверджують спроби його спалити.

Як повідомляє прес-служба Закарпатської обласної державної адміністрації у вівторок, провадження відкрито за ст. 296 Кримінального кодексу "хуліганство" (грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом).

Поліція встановлює всіх осіб, які брали участь у провокації, тривають слідчі дії.

За інформацією облдержадміністрації, минулої неділі група осіб, більшість з яких приїхала на Закарпаття із сусідніх областей України, влаштувала в Береговому ходу, під час якого проголошувалися ксенофобські гасла.

"Учасники ходи зняли прапор Угорщини з будівлі міської ради, а потім і з будівель сільських рад Яноші та с.Гать Берегівського району, де компактно проживає угорська громада", - йдеться в повідомленні облдержадміністарції.

"Хочу наголосити, що над прапором ніхто ніяк не знущався, тобто з ним нічого не зробили. Його зняли та одразу передали працівникам поліції", - заявила в ефірі телеканалу "112. Україна" представник прес-служби Закарпатської поліції Тетяна Щеголева.

При цьому глава Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль в ефірі того ж каналу наголосив, що йдеться не про державний прапор Угорщини, а національний прапор. "Угорський прапор висить у державних установах Угорщини, а це національна символіка, яка, згідно з українським законодавством, дозволена до використання в місцях компактного проживання угорців, разом із українським прапором може висіти національний прапор. Він абсолютно не є один в один з державним прапором", - сказав глава області, зазначивши, що національна символіка дозволена міжнародними, зобов'язаннями, які взяла на себе Україна, а також українськими законами.

Водночас раніше ЗМІ повідомили, що в м.Берегове Закарпатської області 12 листопада близько 50 активістів партії "Свобода" зняли прапор Угорщини з будівлі міської ради та "намагалися його підпалити". Їм завадила поліція, яка відібрала у них прапор і повернула назад.

Голова Закарпатської ОДА Г. Москаль засудив дії радикалів, назвав незрозумілою позицію поліції, "яка пасивно спостерігала за провокацією в Береговому. "Купка маргіналів своєю провокаційною поведінкою намагається посварити два наші народи", - процитувала Г.Москаля його прес-служба. Він зазначив, що акція в Береговому, що відбулася в неділю, показала, що "праві діють в одному ключі з російськими спецслужбами", які намагаються на багатонаціональному ґрунті "розхитати ситуацію в Закарпатській області". Він також заявив, що політичні сили, які влаштували провокацію в м.Береговому, не мають підтримки на Закарпатті, а більшість учасників акції приїхали з сусідніх областей.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто очікує розслідування інциденту з угорським прапором. Як повідомило угорське видання Hirado.hu, на прес-конференції міністр заявив, що ув зв'язку з тим, що сталося, вони звернулися до посла України в Будапешті. Глава МЗС наголосив, що в розвиненій європейській країні такі випадки є неприпустимими.

"Злочинці мають бути затримані і притягнуті до судової відповідальності якомога швидше", - сказав П.Сіярто.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб: ЗС України посилюють оборону прикордонних районів на харківському напрямку, росіяни втратили тут 133 одиниці особового складу

У Херсоні через ворожі обстріли призупинить роботу Гумштаб і Пункт незламності

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У Вовчанську окупанти розстріляли людину з інвалідністю, розпочато розслідування

У Херсонській області внаслідок російської атаки постраждав голова однієї з місцевих адміністрацій

У Харкові вже троє загиблих і 28 постраждалих

У Вовчанську внаслідок ворожих обстрілів одна людина загинула та одна поранена

Зеленський закликав владу забезпечити повне інформування населення про відключення електрики

Рятувальники ліквідують пожежу, що виникла внаслідок обстрілу Одещини, на площі 8000 кв. м

Уряд України звільнив трьох заступників міністра розвитку громад, територій та інфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА