19:09 12.10.2017

Єврокомісія через місяць представить законопроект, що поширює 3-й енергопакет на Nord Stream 2

3 хв читати
Єврокомісія через місяць представить законопроект, що поширює 3-й енергопакет на Nord Stream 2

Європейська комісія запропонує правовий режим для морських трубопроводів, що приходить на територію ЄС (зокрема й Nord Stream 2) у першій половині листопада, заявив чиновник ЄК на засіданні комітету з енергетики Європарламенту.

Нормативна база необхідна для Nord Stream 2, хоча газова директива ЄС не поширюється на морські трубопроводи з інших країн за межами ЄС, повідомив на засіданні Комітету з питань промисловості та енергетики директор із внутрішнього ринку Генерального директорату з енергетики Клаус-Дітер Борхардт (Klaus-Dieter Borchardt) .

"Саме з цієї причини комісія має намір покласти край невизначеності з цього питання і представить без затримок - швидше за все, наступного місяця - законодавчу пропозицію за загальними правилами для газопроводів, що приходять на європейський газовий ринок", - сказав К.-Д.Борхардт.

Законопроект, про який кілька тижнів тому коротко згадав президент ЄК Жан-Клод Юнкер, як очікується, ґрунтуватиметься на принципах директиви ЄС щодо газу в рамках Третього енергетичного пакета. До них належить недискримінаційний доступ третіх сторін, поділ компаній з виробництва та транспортування, недискримінаційне встановлення тарифів та прозорість. Мета - ухвалити закон до кінця 2018 року - до завершення будівництва "Північного потоку 2".

"Після ухвалення цього законопроекту у нас є незаперечна правова база, і ця база буде також застосовуватися до Nord Stream 2. Нашим пріоритетом є створення добре диверсифікованого і конкурентного газового ринку. І нам також зрозуміло, що проект Nord Stream 2 підриває цей пріоритет. Ми не згодні з "Газпромом" (MOEX: GAZP) або деякими іншими державами-учасниками, що ці 55 млрд куб. м є додатковими обсягами. Для нас це перенаправлення. Для комісії вкрай важливо, щоб цей трубопровід працював у рамках чіткого правового регулювання", - наголосив К.-Д.Борхардт.

Раніше Єврокомісія запросила держави-члени ЄС надати мандат для початку переговорів з РФ про статус газопроводу. Лише 7-8 країн підтримали мандат, кілька країн не визначилися, а деякі висловилися проти, сказав європейський чиновник. Більш того, юристи і Європейської Ради, і Єврокомісії визначили, що Третій енергопакет непридатний до морських трубопроводів із третіх країн.

"Третій енергетичний пакет - енергетичне законодавство ЄС - не може застосовуватися до жодного з імпортованих трубопроводів, таких як Nord Stream 2. Комісія зазначила це ще раз дуже чітко, без жодних сумнівів", - заявив Interfax Natural Gas Daily представник Nord Stream 2 Себастьян Засс, який був присутній на слуханнях ITRE.

"Також зрозуміло, що спроба створити певну правову основу лише для Nord Stream 2, запросивши мандат на переговори від ради - нераціональний підхід. Ініціатива заплуталася в різних юридичних поглядах з боку інституцій ЄС", - додав він.

Не зрозуміло, які інші компанії використовуватимуть Nord Stream 2, якщо потужності трубопроводу будуть продані на аукціоні третім сторонам - "Газпром" має монополію на експорт російського трубопровідного газу. Проте є думки, що запропонований законопроект ЄК є спробою зупинити проект, який їй не подобається.

"Схоже, що комісія намагається підвищити премію за ризик для проекту, створивши юридичну невизначеність. Це може бути спроба перешкоджати інвесторам і уповільнити проект", - прокоментував "Інтерфаксу" провідний науковий співробітник Center for Security Studies у Цюріху Северин Фішер.

Він зазначив також, що політична підтримка проекту з боку Німеччини може зникнути після нещодавніх виборів: "Новий коаліційний уряд в Німеччині, ймовірно, менше підтримуватиме "Північний потік 2". Зелені проти нього, а ліберал-демократи і консервативна партія ХДС/ХСС не визначилися".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На південному напрямку ППО знищила три керовані авіаракети Х-59 та п'ять дронів

Окупанти продовжують активні штурмові дії на покровському та придніпровському напрямках

Генштаб: ЗС України посилюють оборону прикордонних районів на харківському напрямку, росіяни втратили тут 133 одиниці особового складу

У Херсоні через ворожі обстріли призупинить роботу Гумштаб і Пункт незламності

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У Вовчанську окупанти розстріляли людину з інвалідністю, розпочато розслідування

У Херсонській області внаслідок російської атаки постраждав голова однієї з місцевих адміністрацій

У Харкові вже троє загиблих і 28 постраждалих

У Вовчанську внаслідок ворожих обстрілів одна людина загинула та одна поранена

Зеленський закликав владу забезпечити повне інформування населення про відключення електрики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА