13:14 17.08.2017

Екс-нардепу Мартиненку частково продовжено запобіжний захід

3 хв читати
Екс-нардепу Мартиненку частково продовжено запобіжний захід

Солом'янський районний суд м.Києва частково задовольнив клопотання про продовження запобіжного заходу колишньому народному депутату України Миколі Мартиненку до 17 жовтня поточного року.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", згідно з рішенням, озвученим суддею на засіданні в четвер, щодо М.Мартиненка зберігається запобіжний захід у вигляді взяття на поруки.

Згідно з рішенням суду, екс-парламентарій на першу вимогу має приходити до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), сповіщати про зміну місця проживання, а також здати паспорти для виїзду за кордон.

Водночас прокурор САП Андрій Перов пояснив журналістам, що тепер М.Мартиненко може залишати територію Києва і Київської області, що заборонялося йому попереднім запобіжним заходом.

"Прибрали обов'язок не виїжджати за межі міста Києва та Київської області. В принципі, виїжджати можна куди завгодно", - сказав прокурор, додавши, що в прокуратурі вважають, що ці правила для М.Мартиненка була співставні з інкримінованим йому злочином.

А.Перов нагадав, що екс-нардеп здав закордонний паспорт. "Є обов'язок здати паспорт. Обов'язків залишатися в Україні - немає... У нас є угоди з іншими державами, які дозволяють виїзд до них за наявності паспорта громадянина України, а звідти можна вилетіти. Ми ж не можемо перевірити, які ще є паспорти... Є певні нюанси, які передбачають можливість виїзду за межі України і подальшого пересування", - пояснив прокурор.

Крім того, він уточнив, що, згідно з рішенням суду, М.Мартиненко має здати також і паспорт громадянина України, проте поки що екс-нардеп цього не зробив.

У свою чергу екс-нардеп після судового засідання заявив журналістам, що буде виконувати будь-яке рішення суду.

За його словами, у Державній міграційній службі України взяли у нього закордонний паспорт, однак відмовилися прийняти паспорт громадянина України, не пояснивши причин.

Він також назвав "плюсом" те, що тепер він може виїжджати за межі столиці і Київської області. "Це дасть мені певну можливість більш широко займатися політичною діяльністю", - сказав екс-депутат.

При цьому М.Мартиненко назвав "фантазіями" припущення прокурора, що він може полишити територію України.

Як повідомлялося, 20 квітня 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали двох осіб - екс-нардепа чотирьох скликань, колишнього главу комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу М.Мартиненка та його спільника - першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз Україна "Сергія Перелому - за підозрою у скоєнні злочинів за ч.1 ст. 255 (створення злочинної організації) та ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці підозрюють їх у скоєнні розтрати коштів ДП "СхідГЗК" у розмірі $17,28 мільйонів шляхом неправомірного укладення та виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann. САП зажадало обрати підозрюваному М.Мартиненку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 діб з альтернативою внесення застави 300 млн грн.

22 квітня суддя Солом'янського райсуду Києва Олександр Бобровник відпустив М.Мартиненка під особисту поруку кількох народних депутатів. САП оскаржила це рішення.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА