11:35 09.08.2017

СБУ перевіряє комп'ютери в редакції "Страны.ua" на наявність держтаємниці

2 хв читати
СБУ перевіряє комп'ютери в редакції "Страны.ua" на наявність держтаємниці

Працівники Служби безпеки України під час обшуків у редакції інтернет-видання "Страна.ua" та за місцем проживання двох журналістів перевіряють комп'ютерну техніку на предмет наявності матеріалів, що становлять державну таємницю, повідомляє речник СБУ Олена Гітлянська.

"Слідчі СБУ проводять у Києві санкціоновані судом обшуки у редакції інтернет-видання "Страна.ua" та у місцях проживання деяких журналістів... Співробітники спецслужби під час здійснення слідчих дій перевіряють комп'ютерну техніку на наявність матеріалів, які становлять державну таємницю", - написана О.Гітлянська на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

За її словами, слідчі дії відбуваються у рамках кримінального провадження за фактом злочину, передбаченого ч. 1 ст. 328 Кримінального кодексу України (розголошення державної таємниці).

О.Гітлянська також зазначила, що сайт "Страны.ua" працює в штатному режимі.

У свою чергу головний редактор видання Ігор Гужва заявляє, що обшуки проводяться у справі про держтаємницю, "яку знайшли начебто на якійсь флешці". "В усній формі співробітники СБУ говорять, що шукають... флешку. Парадокс. Якщо вони вже знайшли флешку з держтаємницею, то навіщо їм ще одна", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Головний редактор видання заявляє, що "ніякої держтаємниці ні на якій флешці знайдено не було", і вважає, що справа сфабрикована для того, щоб СБУ могла забрати у поліції всю вилучену раніше техніку "і там поритися", а також, щоб отримати право на оперативно-розшукові дії, щоб "кошмарити нас всякими обшуками, ставити на прослуховування тощо".

Як повідомлялося, Ігоря Гужву було затримано ввечері 22 червня в Києві за підозрою в скоєнні злочину за ч. 3 ст. 189 КК України (вимагання у великих розмірах). 24 червня Шевченківський райсуд Києва обрав для І.Гужви запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці з альтернативою застави в сумі 544 тис. грн. Запоруку було внесено, 27 червня І.Гужва вийшов із Лук'янівського слідчого ізолятора Києва.

Згодом з'явилася інформація, що під час обшуків в офісі "Страны.ua" 22 червня було вилучено флеш-накопичувач, на якому можуть бути документи, що містять державну таємницю. Це випливає з рішення Печерського районного суду Києва за клопотанням слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів. Під час розслідування кримінального провадження встановлено, що цією інформацією володіє як юридична особа Міністерство оборони України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА