15:50 29.06.2017

ДФС пропонує в умовах кібератаки подавати звітність через "Електронний кабінет платника"

2 хв читати
ДФС пропонує в умовах кібератаки подавати звітність через "Електронний кабінет платника"

Державна фіскальна служба (ДФС) України заявляє на своєму сайті про штатний режим роботи інформаційних ресурсів і пропонує користуватися послугами "Електронного кабінету платників" для здачі звітності в умовах, коли використання інших програм звітності пов'язане з ризиком.

Як уточнила агентству "Інтерфакс-Україна" речник ДФС Наталія Непряхіна, відключену 27 червня, в день кібератаки, систему ДФС знову запущено.

"На реєстрацію податкових накладних є 29-те і 30-те число. Ми аналізуємо статистику. Бізнесу, в якого комп'ютери уражені вірусом, ми рекомендуємо писати заяви до кіберполіції для систематизації проблеми і звернень, щоб у разі потреби на держрівні ухвалити рішення", - сказала Н.Непряхіна.

За її словами, станом на сьогодні підстав подовжувати реєстрацію податкових накладних немає.

Водночас у коментарях на сторінці ДФС у мережі Facebook до повідомлення про штатну роботу "Електронного кабінету платників" деякі платники податків стверджують, що цей сервіс або недоступний, або працює з перебоями. Раніше користувачі також критикували його за малу пристосованість для потреб середнього та великого бізнесу.

Згідно з даними ДФС, через "Електронний кабінет платника" платники податків мають можливість створити і відправити податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платником окремих податків, зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних і єдиному реєстрі акцизних накладних, скористатися сервісами систем електронного адміністрування ПДВ та реалізації пального.

Як раніше стверджував департамент кіберполіції Національної поліції України, оновлення популярного ПЗ податкової звітності "M.E.Doc" було одним з основних способів ураження новим вірусом Petya, жертвами якого 27 червня стали більше ніж тисяча українських компаній і банків.

"Звертаємо увагу, що ми не звинувачуємо компанію "M.E.doc", лише констатуємо: виявлено факти, які слід детально перевірити. Тому на період перевірки ми не рекомендуємо здійснювати відповідні оновлення", - повідомила кіберполіція на своїй сторінці в мережі Facebook вранці 28 червня.

У свою чергу розробник "M.E.Doc" спростував інформацію про те, що оновлення цієї програми стало причиною швидкого поширення вірусу, і повідомив, що сам став жертвою кібератаки. "Це стало причиною тимчасового блокування сервісів, зокрема сервера обміну первинними документами. Нині тривають активні роботи з відновлення працездатності всіх сервісів", - йдеться в його релізі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА