11:13 29.06.2017

Україна підписала угоду про умови об'єднання енергосистеми з мережею континентальної Європи

3 хв читати
Україна підписала угоду про умови об'єднання енергосистеми з мережею континентальної Європи

Глава НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук підписав угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи, повідомила прес-служба українського системного оператора.

За її даними, угоду було підписано 28 червня в Брюсселі під час проведення асамблеї ENTSO-E (Європейська мережа системних операторів передання електроенергії). За процедурою угоду також мають підписати Moldelectrica та всі системні оператори, що входять до складу регіональної групи ENTSO-E "Континентальна Європа".

Документ складається з трьох основних частин: каталогу вимог (безумовне виконання яких необхідне для прийняття рішення про об'єднання енергосистем); переліку необхідних додаткових досліджень; дорожньої карти.

"Підписання угоди - дійсно історична подія, адже вона є відправною точкою для початку інтеграції Об'єднаної енергетичної системи України до європейського об'єднання", - наводяться в повідомленні слова В.Ковальчука.

В "Укренерго" зазначають, що хоча технічно робота в паралельному режимі з ENTSO-E і поточна аналогічна робота з РФ, Білоруссю і Молдовою є схожими процесами, в їх основу покладено зовсім різні економічні моделі. Зокрема, синхронізація з ENTSO-E потребує не лише виконання цілої низки складних технологічних заходів, але й перебудови всього ринку електроенергії в країні і переведення його на інші ринкові механізми, коли будь-який споживач в Україні зможе імпортувати електроенергію з будь-якої країни ЄС, а будь-який виробник електроенергії - експортувати її кінцевому споживачеві в Європі.

"Тому синхронізація з ENTSO-E неможлива без повноцінного впровадження нової моделі ринку електроенергії відповідно до вимог третього енергетичного пакета", - наголошують в "Укренерго".

За даними прес-служби, В.Ковальчук також зустрівся з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем. Делегація України представила детальний план майбутньої інтеграції ОЕС України в європейську енергосистему. Сторони також обговорили подальший алгоритм дій із синхронізації енергосистем і впровадження нової моделі ринку.

Як повідомлялося, "Укренерго" на сьогодні оцінює технологічну готовність ОЕС України із приєднання до ENTSO-E у 15%, а рівень імплементації та гармонізації українського законодавства з європейськими нормами - у 5% за наявного ступеня інтегрованості систем у 10%. Доведення цих умов до рівня 99-100% заплановано через п'ять років.

З урахуванням цього наявний технічний можливий обсяг обміну потужності між ОЕС України з ENTSO-E заплановано збільшити з 885 МВт до 2200 МВт через п'ять років і до 4000 МВт - через 10 років.

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) створена в липні 2009 року, вона об'єднала шість наявних на той час галузевих асоціацій: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, до яких належать 42 національні енергетичні компанії Європи.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередач, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, що перебуває в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глядачі України на Євробаченні-2024 поставили найвищі бали Швейцарії, Хорватії та Ірландії

Мінкультури подякувало Alyona Alyona & Jerry Heil за гідне представлення України на Євробаченні-2024

Однією з цілей наступу РФ у Харківській області, можливо, є створення "буферної зони" для захисту Бєлгорода - ISW

ППО знищила ворожий БПЛА у Дніпропетровській області - голова ОВА

Унаслідок обстрілу Новоселівки Першої поранено людину - голова Донецької ОВА

Зеленський у День матері подякував українкам за їхню важку працю, доброту й надзвичайну мужність у складний для країни час

На Харківщині за добу внаслідок обстрілів загинули троє мирних жителів

Силами ППО за добу знищено п'ять розвідувальних БПЛА в південних областях України

Українська авіація за добу завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

На фронті за добу було 155 бойових зіткнень, на харківському напрямку ворог здійснив 12 атак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА