13:58 23.05.2017

"Опоблок" має намір ініціювати скасування закону про мовні квоти на ТБ – Павленко

2 хв читати
"Опоблок" має намір ініціювати скасування закону про мовні квоти на ТБ – Павленко

Фракція "Опозиційний блок" у Верховній Раді має намір зареєструвати проект постанови про скасування ухваленого парламентом закону про мовні квоти на українському телебаченні, повідомив народний депутат з цієї фракції Юрій Павленко.

"Кілька процесуальних норм, які були порушені під час розгляду, дають підстави для того, щоб ініціювати постанову про скасування цього закону, ухваленого з порушенням регламенту", - сказав Ю. Павленко журналістам у вівторок у кулуарах парламенту.

За його словами, зокрема, були порушені норми регламенту, що забороняють вносити правки до другого читання в ті положення статей законодавства, які не вносилися зміни при розгляді документа в першому читанні. Також, зазначив депутат, порушенням є те, що таблиці поправок були готові лише напередодні в понеділок, а народні депутати отримали їх у день голосування, у вівторок.

"Постанову (про скасування закону - ІФ) буде ініційовано, тому що ми за чистоту процесу і дотримання закону при прийнятті будь-яких рішень, незалежно від того, згодні ми з ними чи ні. Я не виключаю, що може бути ініційоване судове скасування такого закону", - заявив Ю. Павленко.

На його думку, ухваленим законом України обмежує себе в можливості спілкування з російськомовними жителями східних та південних областей. "Ми самі себе позбавляємо інструменту, що надасть можливість протистояти інформаційній навалі з боку тієї ж Росії, тому що люди легко перейдуть з українських телеканалів на супутникове телебачення", - додав парламентарій.

При цьому Ю. Павленко зазначив, що якщо і вводити мовні квоти на ТБ, то це варто було б робити поетапно.

У свою чергу народний депутат з фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський зазначив, що їхня фракція голосувала проти цього закону в сесійній залі. Він також назвав цю ініціативу антиукраїнською.

"Одними заборонами і обмеженнями проблему мови не вирішиш... Цей шлях посилить розкол у суспільстві", - сказав В. Новинський.

Як повідомлялося, раніше партія "Опозиційний блок" заявила про наміри звернутися до Конституційного суду щодо схваленого Верховною Радою в середу закону про мовні квоти на ТБ, вбачаючи в ньому наступ на права і свободи громадян. "Опозиційний блок розпочав збір підписів під зверненням до КС з вимогою визнати цей закон не відповідним Конституції", - йдеться в офіційній заяві партії, опублікованій на її офіційному сайті.

Верховна Рада на засіданні в середу 269 голосами схвалила законопроект №5313 про введення 75-відсоткової квоти на передачі і фільми державною мовою з 7:00 та 18:00 і між 18:00 і 22:00. Для телерадіоорганізацій місцевої категорії мовлення встановлено квоту 60% передач і фільмів державною мовою в тих самих проміжках часу.

Закон набуде чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Петиція про створення офіційного кладовища домашніх тварин у Києві не зібрала необхідних для розгляду голосів

Найближчими днями в Україні буде прохолодно, вітер північно-східний, уночі 1-6° тепла, вдень 11-16°

Окупанти збільшили використання китайських легких всюдиходів на фронті - британська розвідка

Дрони СБУ вразили нафтобазу та електропідстанцію в Бєлгородській і Липецькій областях РФ - джерело

Фільм "Королівство планети мавп" зібрав $56,5 млн у дебютний вікенд

У Донецькій області через обстріли загинув один цивільний, двоє поранені, евакуйовано 257 осіб за добу

СБУ затримала навідника, який готував ракетні удари по Рівненщині

Експеримент із дистанційного обстеження знищеного житла на окупованих територіях потребує масштабування - Верещук

ГУР ідентифікувало російських льотчиків, які обстрілюють територію України з літаків Ту-95МС і Ту-160

Окупанти за добу обстріляли Суми, Білопілля та 18 прикордонних сіл Сумської області, є загиблий і поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА