17:28 05.05.2017

ФГВФО оприлюднив схеми маніпуляцій з активами Фідобанку

3 хв читати
ФГВФО оприлюднив схеми маніпуляцій з активами Фідобанку

Незалежні оцінювачі оцінили вартість активів ПАТ "Фідобанк" (Київ), включених до конкурсної маси, у 2,157 млрд грн, тоді як "на папері" вона становила 9,012 млрд грн, повідомляється на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Причини такої різниці в цифрах - кредитування банком підконтрольних фінансових установ, продаж напередодні визнання банку неплатоспроможним ліквідної нерухомості за заниженими цінами та операції зі "сміттєвими" цінними паперами.

У повідомленні зазначено, що майже 80% активів банку (від вартості, зазначеної у бухгалтерській звітності) - кредити юридичних і фізичних осіб. Станом на початок березня цього року майже 93% кредитів (на суму 4,248 млрд грн) не обслуговувалися.

Практично весь корпоративний кредитний портфель банку - кредити, видані пов'язаним із банком особам. На початок березня 2017 року заборгованість інсайдерів становила 1,828 млрд грн, зазначає ФГВФО.

Як встановив департамент розслідування протиправних дій фонду, починаючи з 2014 року банк видав кредити шістьом підконтрольним банку компаніям на загальну суму 2,056 млрд грн.

Часткове погашення кредитів здійснювалося за рахунок придбання у власність ПАТ "Фідобанк" земельних ділянок і нерухомого майна, попередньо переданих у забезпечення виконання зобов'язань за договорами. При цьому вартість, за якою ці об'єкти були оприбутковані на балансі банку, виявилася щонайменше в 60 разів завищеною. Зокрема, в рахунок погашення кредитної заборгованості на суму 635,9 млн грн банк придбав 44 земельні ділянки загальною площею 148,170 га. Водночас незалежні суб'єкти оціночної діяльності оцінили землі в 10,3 млн грн. Тільки неповернення цих кредитів інсайдерами та маніпуляції з вартістю об'єктів застави завдали банку збитків на 1,666 млрд грн, наголошується в повідомленні.

На думку ФГВФО, зважаючи на те, що ці кредити не мали ліквідного забезпечення, а позичальники були новоствореними підприємствами, існують підстави вважати, що зазначені юрособи-позичальники були створені та використовувалися як "інструмент" для виведення з банку ліквідних активів.

Під час перевірки також встановлено, що протягом року до введення тимчасової адміністрації банк продав 43 об'єкти нерухомості за заниженою ціною. Показово, що кошти на купівлю кількох об'єктів були отримані за рахунок кредитів, що надавались низці клієнтів банку і були акумульовані на рахунку однієї компанії.

У результаті після запровадження тимчасової адміністрації, а згодом і ліквідації Фідобанку уповноважена особа фонду виявила дев'ять нікчемних правочинів на загальну суму 584,3 млн грн та $300 тис.

Фонд також зазначає, що окремі корпоративні клієнти ведуть активну роботу, зокрема позовну, спрямовану на проведення неправомірного взаємозаліку зустрічних вимог, щоб уникнути необхідності повертати кредитні кошти. Так, група позичальників (кредити на більш ніж 47 млн грн) намагається в судовому порядку довести, що нібито на початку травня 2016 року ними було отримано право вимоги до банку, а за день до введення тимчасової адміністрації - проведено зарахування зустрічних однорідних вимог. Нині суд досліджує ймовірність того, що заяви про зарахування зустрічних вимог, як і договори відступлення права вимоги за депозитними договорами, були складені вже в період тимчасової адміністрації. Окрім "списання" заборгованості цей "взаємозалік" вивільняє з-під застави банку ліквідне забезпечення - нерухоме майно в Києві вартістю 227,820 млн грн.

За фактами виявлених у банку маніпуляцій, у тому числі з активами, подано 79 заяв до правоохоронних органів про скоєння кримінальних злочинів, із них 68 заяв – внесено до Єдиного реєстру і банк визнано потерпілим. Щодо решти заяв тривають перевірки слідчих правоохоронних органів.

ФГВФО уточнює, що під час формування ліквідаційної маси ПАТ "Фідобанк" було отримано звіти про оцінку майна, складені ТОВ "Верітас Пропертіс Менеджмент", ТОВ "ТА-Експерт-Сервіс", ТОВ "Некос", ТОВ "ВАЛКОЛ". Ліквідну масу банку було затверджено рішенням виконавчої дирекції фонду станом на 1 листопада 2016 року.

Станом на початок квітня 2017 вкладники Фідобанку отримали 1,758 млрд грн гарантованого відшкодування.

Фідобанк (раніше - СЕБ Банк, банк "Ажіо") створений у 1991 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив з президентом Гани питання співпраці та участі в Саміті миру

Президент Молдови підтвердила свою участь у Саміті миру - Зеленський

Посол Великої Британії привітав Залужного з призначенням послом: З нетерпінням очікую спільної роботи зі зміцнення партнерства

Ініціатори звільнення Кубракова пояснили це рішення у ВР відновленням Мінрегіонрозвитку

Столиця додатково виплатить понад 146 млн грн киянам - учасникам АТО - КМДА

ВР прийняла за основу законопроєкт про превентивну реструктуризацію

У Нікополі внаслідок обстрілів загинули 2 людини, 8 постраждали - голова ОВА

Президент України підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації

Стефанчук сподівається, що Європарламент наступної каденції і далі підтримуватиме Україну

Підвищення рівня води в Дніпрі можливе 9-13 травня - Укргідрометцентр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА