12:31 27.04.2017

Майбутнє енергетики України у ВЕС, СЕС, парогазових установках і накопичувачах енергії - бізнесмен Григоришин

5 хв читати
Майбутнє енергетики України у ВЕС, СЕС, парогазових установках і накопичувачах енергії - бізнесмен Григоришин

Основними інноваційними ідеями для української енергетики є будівництво сонячних і вітряних електростанцій із паралельним нарощуванням маневрених потужностей у вигляді парогазових установок і накопичувачів енергії, вважає бізнесмен Костянтин Григоришин, якому належить низка обласних енергопостачальних компаній та енергомашинобудівних підприємств.

"За найближчі 20-30 років необхідно побудувати... від 7 до 10 ГВт парогазових установок. І необхідно паралельно будувати "вітряки" - від 1 до 2 ГВт на рік і "сонце" - також 15-20 ГВт. І при цьому паралельно розпочинати вже із сьогоднішнього дня експерименти з накопичувачами енергії, локалізуючи технологію тут", - сказав бізнесмен в інтерв'ю ресурсу "Енергореформа" агентства "Інтерфакс-Україна".

На його думку, нинішня структура українського енергобалансу застаріла. "(Енергобланас) складається з вуглеводнів (нафта і газ), вугілля, ядерного палива, гідроенергії і трохи сонця та вітру. Якщо у нас на сьогодні частка зеленої енергетики у балансі країни становить не більше ніж 1-2%, то в розвинених країнах - на порядок більше, а в перспективі 20-30 років - це щонайменше 50%", - зазначив К.Григоришин.

Він наголосив, що нині вже більш ніж у 50 країнах світу сонячна і вітряна енергія є найдешевшими, що становить у США 3-4 центи за кВт-год, в Англії - близько 4 центів за кВт-год.

"Технології в зеленій енергетиці змінюються нині настільки швидко, що вартість введення нових потужностей знижуватиметься, а їхня ефективність збільшуватиметься. Що, зрештою, приведе до значного здешевлення електроенергії", - вважає бізнесмен.

На його думку, будівництво об'єктів зеленої енергетики в Україні буде рентабельним і за ціни на неї близько 5 центів за кВт-год, тоді як нинішня ціна у більш ніж 10 центів є завищеною.

К.Григоришин уточнив, що 1 кВт встановленої потужності сонячної генерації нині обходиться приблизно в $0,5 тис.(а за п’ять-сім років - $0,3-0,4 тис.), "вітряка" - близько $1 тис., тоді як вугільного блока - від $2,5 до $3 тис. (без урахування зростання витрат на екологію), атомної - близько $6 тис.

"Навіть якщо ми нарешті скасуємо "Роттердам+", то за нинішньої ставки капіталу вартість вугільної енергії перевищуватиме 10 центів з урахуванням операційних витрат і рентабельності бізнесу", - зазначив бізнесмен.

За його оцінками, навіть зі зниженням ставки вартості капіталу з 10% до 5% інвестиційна складова буде не менше ніж 3-4 центи плюс вартість викидів і вартість палива, а також витрати на експлуатацію. "Тому навряд чи ціна електроенергії, виробленої з вугілля, буде менше ніж 8-10 центів. Тож у світі нині утилізують лише старі блоки, які були побудовані, - нехай допрацюють, оскільки вже вони є", - вважає К.Григоришин.

Він уточнив, що в частині атомної енергії предметом дискусії могла б бути добудова двох блоків російської конструкції, які обійшлися б у $2-3 тис. за кВт, проте з політичних міркувань цей варіант відпадає.

Бізнесмен додав, що термоядерний синтез також втратив актуальність із розвитком зеленої енергетики, оскільки є вкрай технологічно складним і пов'язаний з радіоактивністю.

Пропонуючи свої варіанти вирішення проблеми маневрених потужностей для балансування зеленої енергетики, бізнесмен висловив думку, що гідроакумулювальні станції втратили свою ефективність. К.Григоришин вважає, що їх будівництво є невиправдано дорогим і в рельєфах України завдасть серйозної екологічної шкоди, тож йтися може лише про добудову на 95% готової Дністровської ГАЕС.

"Аналогічно, технологією кам'яного століття є тримати в резерві вугільні блоки, що підвищує вартість електроенергії, оскільки споживачі сплачують не за отриманий товар, а за факт наявності потужностей із його виробництва", - додав експерт.

Вирішення проблеми К.Григоришин вбачає у широкому впровадженні парогазових установок. До їхніх переваг він відніс низький CAPEX ($600-$700 за кВт встановленої потужності), більш високий ККД, непогані екологічні показники, високу маневреність і низькі експлуатаційні витрати.

"Щоб газовий блок розігнати з холодного резерву до піку необхідно декілька годин, тоді як у парогазової установки це 10-15 хвилин. Така установка швидко зводиться. Якщо на будівництво вугільної електростанції необхідно кілька років, то на парогазовий блок - кілька місяців", - сказав також бізнесмен.

Паралельно він також закликав уже сьогодні освоювати в Україні виробництво накопичувачів енергії за літій-іонною технологією, яку пропагує Ілон Маск, або графеновою. "Найсучасніший спосіб - це накопичувальні потужності. І світ до цього прийде, але років за 20-30. Для України - це один зі способів посісти своє гідне місце в міжнародному розподілі праці, тому що ринок буде просто величезний", - вважає К.Григоришин.

За його словами, Україні для надійного функціонування енергосистеми необхідно мати в запасі, грубо кажучи, добове споживання електроенергії. "Україна за день споживає близько 500 млн кВт-год. Помножте це на $200 й отримайте $100 млрд. Це мінімальний розмір лише українського ринку, якщо не враховувати індивідуальних накопичувачів", - оцінив можливий розмір ринку бізнесмен.

Він уточнив, що навіть якщо 1 кВт-год коштуватиме вдвічі дешевше, ніж декларує І.Маск, то це все одно близько $50 млрд інвестицій для того, щоб зробити систему незалежною від перепадів споживання або вироблення протягом доби. "Відповідно світовий ринок, і Світовий банк це підрахував, - це $20-30 трлн", - наголосив К.Григоришин.

Він вважає, що ці інвестиції можуть бути отримані за рахунок міжгалузевого переливання капіталу, оскільки нині їх вкладають у видобуток корисних копалин і створення інфраструктури з їх переробки: необхідно побудувати свердловини, шахти, нафтопроводи, танкери, залізниці, величезні електростанції, тоді як за зеленої енергетики це все не потрібно.

"Якщо ви навчитеся виробляти в Україні накопичувачі і займете бодай кілька відсотків світового ринку, то це перевищить сьогоднішній експорт України у два-три рази! Хто зараз на цьому фокусуватиметься і намагатиметься цю технологію локалізувати у себе й виходити з нею на світовий ринок, той дуже багато може заробити", - заявив К.Григоришин.

На його думку, Україна - хороше поле для експериментів, "тому що все до біса розвалено", тому можна почати робити експерименти.

Власник обленерго додав, що паралельно з новими джерелами електроенергії світ розвиває мережі, йдучи від старих мереж, влаштованих як дерево, - є велика електростанція, від якої лінії йдуть гілками. Він пояснив, що в сучасній мережі безліч вузлів, тому що кожен споживач, маючи накопичувач, стає інтерактивним: іноді споживає енергію, а іноді - продає. "Плюс у вас є розподілена генерація - не велика станція, а сонце, вітер, які розподілені, тому вони влаштовані як мережа", - додав К.Григоришин.

Він наголосив, що розвивати необхідно і низьковольтні мережі для такої от інтерактивності, і високовольтні мережі, щоб перекидати великі обсяги енергії.

Повністю текст інтерв'ю з К.Григоришиним читайте на ресурсі "Енергореформа" http://reform.energy/analitics/grigorishin-zelenaya-energetika-v-ukraine-vsegda-budet-deshevle-traditsionnoy-chast-i-816

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Харківському напрямку

Зеленський запросив узяти участь у Саміті миру президента Аргентини, прем'єр-міністра Ісландії та Вселенського патріарха

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

Канада виділить понад $55 млн на зміцнення української ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА