11:39 30.11.2016

Попов: Я не спілкувався з Льовочкіним ані напередодні, ані після розгону Євромайдану

4 хв читати
Попов: Я не спілкувався з Льовочкіним ані напередодні, ані після розгону Євромайдану

Обвинувачений у причетності до розгону студентського Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013 року екс-голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявляє, що не спілкувався з тодішнім головою Адміністрації президента України Сергієм Льовочкіним ані напередодні, ані після тих подій, а пошук відповідей на питання і винних необхідно розпочинати з Міністерства внутрішніх справ.

"Якщо така причетність (Льовочкіна до розгону Євромайдану - ІФ) є, то мені про неї невідомо. По-перше, у мене не було спілкування з Льовочкіним ані напередодні, ані після подій на Майдані, навіть у телефонному режимі. Якщо чесно, такі заяви здаються мені сміхотворними. Все просто: є "Беркут" - спецпідрозділ, який виконував накази виключно з МВС. І, по-хорошому, саме там варто було б починати ставити запитання", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", говорячи про події трирічної давності, за які зараз його судять.

За словами екс-голови КМДА, таке внутрішнє розслідування в МВС було проведено. "Навіть два: перше підписав міністр Захарченко, друге - Аваков. Потім було ще розслідування Верховної Ради під керівництвом Москаля. У жодному з них прізвищ Попов або Льовочкін і сліду немає", - стверджує О.Попов.

Він зазначив, що 29 листопада 2013 року учасники Майдану заявили про припинення акції, прибрали сцену й анонсували продовження акцій на 1 грудня, про що йому стало відомо з новин. "Цього самого дня був дзвінок від керівництва РНБО (секретарем якого тоді був Андрій Клюєв - ІФ). Мені рекомендували бути готовим завезти конструкції ялинки і новорічної атрибутики в ніч із 29 на 30 листопада. На думку спецслужб, як мені пояснили, це був єдиний безпечний період, мінімальна присутність людей на Майдані не давала підстав для конфлікту. Я віддав відповідні розпорядження. А ось те, що сталося далі, досі залишається загадкою", - вказав О.Попов.

Екс-голова КМДА наголосив, що згідно із законом міліція, і тим паче спецпідрозділ "Беркут", ніколи не підпорядковувалися міській владі й отримували укази безпосередньо з МВС. "І у нас було багато масових акцій, і далеко не завжди мирних, проте правоохоронці завжди поводилися максимально толерантно і гуманно. Чекати відкритого побиття людей - мені б навіть у страшному сні такого не наснилося. Проте це сталося", - сказав він.

О.Попов заявляє, що не знає, хто винен у тому, що сталося, і це питання не дає йому "спокійно спати вже три роки". "Але особисто у мене був вибір: змиритися з тим, що я ніколи не дізнаюся правди і захистити себе спеціальним законом, як його називають, "про амністію", або пройти весь шлях принижень і звинувачень на свою адресу, але дізнатися правду для себе і країни. Я не звик уникати відповідальності. І тому моя справа в суді", - зазначив він.

Як відомо, О.Попова підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 (скоєння злочину групою осіб за попередньою змовою), ч. 2 ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій посадовою особою), ст.27 (співучасть у злочині) і ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або посадових повноважень) Кримінального кодексу України у зв'язку з подіями на Майдані наприкінці листопада 2013 року.

Його справу направлено до Шевченківського районного суду Києва в лютому 2015 року. Відбулося вже 42 засідання, і поки що триває допит потерпілих, яких у цій справі 84 людини.

За словами адвоката О.Попова Максима Дирдіна, допитано близько 50 потерпілих. Планується допитати ще близько 300 свідків, після чого вивчатимуть докази і велику кількість документів, представлених стороною обвинувачення. "Проводити такий судовий процес складно, тому що проходять 84 потерпілі у справі. Навіть справи, які є не такими публічними, слухаються в судах рік-два і більше. Кожному потерпілому дають можливість виступити, озвучити свою позицію, і у них усі претензії зводяться не до Попова, а до "беркутівців", до міліції. Жодне судове засідання Попов не пропускав. Але хочу зауважити, що були засідання, коли потерпілі не являлися на допит, причому були повідомлені про засідання", - зазначив він у коментарі агентству.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дрони СБУ вразили нафтобазу та електропідстанцію в Бєлгородській і Липецькій областях РФ - джерело

Фільм "Королівство планети мавп" зібрав $56,5 млн у дебютний вікенд

У Донецькій області через обстріли загинув один цивільний, двоє поранені, евакуйовано 257 осіб за добу

СБУ затримала навідника, який готував ракетні удари по Рівненщині

Експеримент із дистанційного обстеження знищеного житла на окупованих територіях потребує масштабування - Верещук

ГУР ідентифікувало російських льотчиків, які обстрілюють територію України з літаків Ту-95МС і Ту-160

Окупанти за добу обстріляли Суми, Білопілля та 18 прикордонних сіл Сумської області, є загиблий і поранені

Унаслідок ворожих обстрілів у Вовчанську семеро постраждалих за добу

Науседа перемагає в першому турі виборів президента в Литві

Укрпошта випустить марки з кримськотатарською та харківською вишивками

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА