18:57 13.10.2016

Збільшення цін на медпослуги залежатиме від економічної ситуації в країні

3 хв читати
Збільшення цін на медпослуги залежатиме від економічної ситуації в країні

Збільшення цін на медичні послуги в Україні, що почалося два роки тому через падіння курсу гривні, залежатиме від економічної ситуації країні, вважає генеральний директор клініки Into-Sana Галина Усенко.

"Тенденція до поступового підвищення цін почалася два роки тому в зв'язку з різким стрибком курсу долара і триває дотепер. Різко й істотно підвищилися ціни на послуги, для надання яких використовуються імпортні витратні матеріали. Особливо вираженим було підвищення цін на стоматологічне лікування та високотехнологічні хірургічні операції , в яких використовуються протези та витратні матеріали імпортного виробництва ", - сказала вона агентству" Інтерфакс-Україна".

При цьому експерт зазначила, що збільшення цін на послуги, в основі яких лежить переважно праця лікаря і медсестри, було "дещо відстроченим і плавним".

"Усвідомлення гравцями ринку факту кризи і зниження платоспроможності українців забезпечило досить плавний і поетапний перегляд цін. Підвищення цін на ці послуги пов'язано з тим, що повністю відмовитися від імпортних медикаментів неможливо без втрати рівня якості. Також вплинули на вартість послуг і підвищені в гривні орендні ставки на нерухомість, і збільшення витрат на оплату комунальних послуг, і очікування персоналом тенденції до підвищення заробітних плат ", - пояснила вона.

Г.Усенко наголосила, що наразі ціни на первинні медичні консультації коливаються в широкому діапазоні - в середньому від 150 до 500 грн. При цьому "ціни на консультації відомих і знаменитих фахівців можуть значно перевищувати цей рівень".

За її оцінкою, ціни на медичні послуги істотно різняться по Україні залежно "від платоспроможності регіону і попиту на послуги".

"У столиці та великих містах зарплатні очікування медпрацівників вищі, що також позначається на формуванні ціни. Дуже близька до столичних розцінок Одеса, трохи нижча вартість у Дніпрі, Харкові та Львові. Що стосується невеликих обласних центрів, скажімо, Луцька, то там 200 грн вважається високою вартістю консультації, а для столиці ця ціна нижча від середньої", - сказала вона.

Коментуючи можливість підвищення цін на медпослуги найближчим часом, Г.Усенко зазначила, що "тенденція до збільшення цін залежатиме лише від темпів розвитку економіки".

"Підвищення платоспроможності населення сприятиме зростанню цін на послуги з огляду на наявність у медичних працівників очікувань щодо збільшення заробітних плат", - вважає гендиректор клініки.

Вона також прогнозує, що "в якийсь момент розвиток ринку медичних послуг, ефективне реформування системи охорони здоров'я в країні привабить інвесторів". У цьому випадку на ціну впливатиме вектор, створений тиском попиту, більшої пропозиції та очікування інвесторів.

За словами Г.Усенко, закладене в проекті держбюджету на 2017 рік підвищення заробітних плат лікарів ніяк не відіб'ється на сегменті приватної медицини.

"Всі розуміють, що офіційна заробітна плата лікарів - це лише частина їхніх доходів. Найчастіше основну частину доходу формують прямі надходження від пацієнтів як подяка. Тому підвищення навіть на 20% офіційної частини не сприятиме відчутному підвищенню доходу лікаря. Ця зміна все одно не виводить офіційний дохід лікаря на рівень реального виживання і, отже, суттєво не вплине на рівень задоволеності лікарів. Щодо впливу цієї події на приватні клініки, то його не буде, тому що рівень зарплати лікаря в приватній клініці значно вищий відофіційної зарплати в державному секторі" , - резюмувала експерт.

Як повідомлялося, на початку 2016 року власник великої приватної клініки Into-Sana (Одеса) американський інвестиційний фонд Siguler Guff & Company заявив про купівлю компанії "Медісвіт" (Київ). Фонд приватних прямих інвестицій Russia Partners, "дочка" американської багатопрофільної компанії Siguler Guff & Company, у 2012 році придбав групу компаній Into-Sana (Одеса) - великого регіонального постачальника медичних і страхових послуг.

Into-Sana - найбільша приватна медична компанія в Україні, працює понад 20 років. Має мережу власних діагностичних центрів, лабораторію, службу швидкої допомоги, два медичних центри, в одному з яких розташований найбільший приватний стаціонар в країні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Арахамія: Кілька тисяч осіб захочуть умовно достроково звільнитися від відбування покарання для проходження військової служби

Шольц підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

З окупованих районів Херсонської області повернуто ще 11 дітей - обладміністрація

Посольство Італії в Україні відновило видачу декларацій відповідності українських документів про освіту

Троє людей загинули в ДТП за участю вантажівки на Київщині - поліція

Україна провела ще один раунд переговорів із Португалією про безпекову угоду

Окупанти обстріляли Нікопольський район понад 15 разів за день, пошкоджено 12 будинків, без жертв - обладміністрація

Нам важлива позиція Угорщини в питаннях миру та регіональної безпеки - Зеленський за підсумками розмови з Орбаном

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Питання про звільнення Сольського з'явиться в порядку денному сесії після рішення фракції "Слуга народу" - Стефанчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА