10:23 13.09.2016

Окружний суд Амстердама розпочне розгляд позову України щодо "скіфського золота"

2 хв читати
Окружний суд Амстердама розпочне розгляд позову України щодо "скіфського золота"

Судове засідання за позовом України до Музей Алларда Пірсона щодо повернення так званого "скіфського золота" заплановано на 5 жовтня в Окружному суді Амстердама, повідомляється на сайті Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України з посиланням на Міністерство культури.

"За інформацією Міністерства культури України, 5 жовтня 2016 року в Окружному суді міста Амстердам має відбутися судове засідання у справі за позовом держави Україна до Музею Аллард Пірсон щодо повернення т. з. "скіфського золота" до України", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб на виконання доручення першого віце-прем'єра Степана Кубіва, спільно з Мінкультури та Міністерством закордонних справ, веде роботу із залучення міжнародних організацій та експертних консалтингових компаній для повернення культурної спадщини, втраченої через анексію АР Крим Російською Федерацією.

У відомстві нагадали, що предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих "Центральним музеєм Тавриди", "Керченським історико-культурним заповідником", Національним заповідником "Херсонес Таврійський" і "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" для експонування до Музею Алларда Пірсона (Амстердам) у період з 6 лютого 2014 р. до 28 травня 2014 року в рамках виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Як повідомлялося, виставка "Крим – золотий острів в Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали приєднання Криму до Росії, що відбулося після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

10 вересня 2014 року в Мінкульті РФ поінформували, що експонати скіфського золота з київських музеїв повернули до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

У суді Амстердама 21 січня відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу, за яким музеї Криму, що перейшли під юрисдикцію Росії, вимагали повернути їм колекцію скіфських коштовностей.

Офіційна позиція України – "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

Представництво та захист інтересів України в суді здійснює юридична фірма "Bergh Stoop & Sanders NV".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 14 разів обстріляли Донеччину

Окупанти обстріляли Середина-Буду та 39 прикордонних сіл у Чернігівській та Сумській областях, є руйнування

У Раді зареєстрували постанову про звільнення Кубракова

Другий півфінал "Євробачення-2024" відбудеться в четвер, Україна цього разу не голосує

В окупованому Криму 30 "свідків Єгови" зазнали кримінального переслідування - Кримська правозахисна група

ВАКС заарештував заступника міністра агрополітики з альтернативою внесення 20 млн грн застави

Ювенальні прокурори: 546 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії рф

У Нікополі двоє загиблих і двоє поранених унаслідок ранкового артобстрілу

У лікарні залишаються троє дітей, які постраждали внаслідок ворожого удару по Харкову

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів пошкоджено 12 багатоповерхівок і понад 50 приватних будинків, поранено одну людину

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА