16:27 13.07.2016

Судмедексперт підтвердив травми у Медведька і Поліщука після примусового відбору біоматеріалу

3 хв читати
Судмедексперт підтвердив травми у Медведька і Поліщука після примусового відбору біоматеріалу

Адвокат підозрюваних у вбивстві Олеся Бузини Андрій Федур стверджує, що судово-медична експертиза підтвердила наявність тілесних ушкоджень у його підзахисних Андрія Медведька і Дениса Поліщука, яких підозрюють у вбивстві журналіста і публіциста Олеся Бузини, після примусового відбору у них правоохоронцями зразків біологічного матеріалу у вівторок.

"Сьогодні судово-медичнім експерти оглянули моїх підзахисних Дениса Поліщука та Андрія Медведька, я отримав ці висновки, де описано цілу низку тілесних ушкоджень, які є на різних частинах тіла. Там величезний перелік", - заявив він на прес-конференції в середу в агентстві "Інтерфакс-Україна".

У свою чергу, адвокат Олександр Дульський повідомив, що захист у вівторок був поінформований шляхом надіслання електронного повідомлення з невідомого, неофіційного сайта прокуратури, як потім стало відомо, для участі в допиті свідка, а на місці їм було сказано, що вони були запрошені для участі в добровільному відборі біологічних зразків (крові, слини і нижньої білизни) у їхніх підзахисних.

"Ми донесли нашу правову позицію про те, що строки досудового слідства вже завершилися, тому наші довірителі не мають процесуального статусу підозрюваних і не мають права брати участь у будь-яких слідчих чи процесуальних діях", - наголосив він.

При цьому А. Дульський наголосив, що його підзахисні А. Медведько і Д. Поліщук ніколи не відмовлялися від участі в процедурі добровільного відбору біологічних зразків. Він розповів, що прокурор надав копію рішення судді Печерського районного суду Києва про примусове відбирання біологічних зразків.

За його словами, після цього А. Медведька і Д. Поліщук зробили усну заяву, що вони відмовляються від захисту адвокатами А. Дульским, Сергієм Войченком, Андрієм Пархетой і Глібом Федуром, і хочуть користуватися послугами адвоката А. Федура, який перебував у той час в іншому місці.

"Коли я і колеги хотіли полишити приміщення і попрямували до виходу, нам назустріч зайшли близько 30 співробітників спецпідрозділу "КОРД" у медичних халатах, масках і бахілах. За вказівкою прокурора вони перешкоджали нам вийти з приміщення. Медведько і Поліщук по черзі були повалені на землю, їм викручували пальці майже на 180 градусів на одній руці, а другу руку направляла в бік експерта, який лезом відбирав кров", - розповів А. Дульський.

Адвокат зазначив, що ці дії прокуратури зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Він також вказав, що, починаючи з 31 березня 2016 року, 15 разів незаконними постановами зупинялося досудове слідство у цьому кримінальному провадженні, а ще 15 постановами воно відновлювалося максимум на добу. Він звернув увагу, що всі 15 постанов про зупинення досудового слідства повинні були містити мотиви, якими керується слідчий або прокурор. У цьому разі мотивація була одна – необхідність отримання міжнародно-правової допомоги від США та Італії.

"Необхідність отримання зазначених відомостей нібито аргументується наявністю рішення судді Печерського районного суду Києва про необхідність доступу до сторінки у Facebook Андрія Медведька та його матері, а також отримання інформації про транспортний засіб "Форд Фокус" (що фігурує в матеріалах справи – ІФ) з Італії", - пояснив адвокат.

А. Дульський повідомив, що сторона захисту підготувала запит до МЗС України, чи надходили протягом 2015-2016 років якісь звернення від Генеральної прокуратури про надання допомоги у співпраці з зарубіжними інституціями. За його словами, 1 липня 2016 року було отримано відповідь, що в період з 2014 до 2016 року департамент консульської служби не отримував від Генпрокуратури запитів про надання міжнародно-правової допомоги у кримінальному провадженні щодо вбивства О. Бузини для подальшого передання їх до компетентних органів Італії та Люксембургу. Департамент також звернувся з цього приводу до посольства України в Італії та Бельгії і Люксембурзі (за сумісництвом).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА