14:19 10.06.2016

ЄЕК не вводитиме обмежень на постачання феросилікомарганцю з України

3 хв читати

Євразійська економічна комісія (ЄЕК) не вбачає підстав для введення обмежувальних заходів у рамках проведеного компенсаційного розслідування щодо феросилікомарганцю походженням з України.

Як повідомляється в оприлюдненій у четвер неконфіденційній версії доповіді департаменту захисту внутрішнього ринку ЄЕК "Про результати компенсаційного розслідування щодо феросилікомарганцю, що походить з України" (http://www.eurasiancommission.org/ru/act/trade/podm/rassledovaniya/CV-1/materials/CV1_report.pdf), підприємства аналогічної продукції в ЄЕК скаржилися на наявність субсидування українським феросплавним заводам.

Заявником у цьому розслідуванні виступив Челябінський електрометалургійний комбінат. Заяву підтримали Західно-Сибірський електрометалургійний завод і Таразький металургійний завод, на частку яких у середньому за період із 1 січня 2011-го по 30 червня 2014 рр. припадало 49% обсягу виробництва феросилікомарганцю в ЄАЕС.

Як зазначено в доповіді, в заяві містилася інформація про виробництво феросилікомарганцю в Україні з використанням специфічних субсидій, які отримували ПАТ "Стахановський завод феросплавів" (СЗФ), ПАТ "Запорізький завод феросплавів" (ЗЗФ) і ПАТ "Нікопольський завод феросплавів" (НЗФ). До специфічних субсидій підприємством-заявником віднесено: надання основних коштів за заниженою вартістю під час приватизації, надання податкових пільг і преференційний тариф на електроенергію.

У рамках компенсаційного розслідування департамент дійшов висновку про відсутність фактів у наданні основних коштів за заниженими цінами під час приватизації СЗФ, ЗЗФ і НЗФ. Департамент також не знайшов підтвердження факту надання податкових пільг українським заводам у формі звільнення від сплати податку на прибуток протягом 2012-2014 рр.

У свою чергу за результатами аналізу зібраної інформації департамент дійшов висновку про те, що виробництво феросилікомарганцю здійснювалося з використанням специфічних субсидій у вигляді преференційного тарифу на електроенергію. Проте у зв'язку зі скасуванням дії преференцій після 2014 року департамент ЄЕК не знайшов підстав для введення компенсаційного мита. Отриманий же ефект збільшення інвестиційних можливостей у період дії преференцій, спрямований на отримання переваг у майбутніх періодах, не перевищив розміру мінімально допустимої специфічної субсидії.

Таким чином, підсумовується в доповіді, підстави для введення компенсаційного мита відсутні, що є основою для припинення компенсаційного розслідування без введення компенсаційної міри щодо феросилікомарганцю походженням з України.

Раніше керівник практики міжнародного торгового права "Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери" Гліб Бялий, що представляє інтереси українських виробників феросплавів, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що постачання феросилікомарганцю з України до країн Митного союзу (МС) не завдають збитків виробникам аналогічної продукції в країнах МС, для введення обмежень на імпорт цих феросплавів немає підстав.

За його словами, українська сторона сумлінно співпрацювала з ЄЕК у рамках розслідування, надані документи свідчили про відсутність збитків виробникам МС.

Як повідомлялося, розслідування було розпочато в грудні 2014 року на підставі результатів розгляду заяви, поданої Челябінським електрометалургійним комбінатом.

Антидемпінгові мита на п'ять років на постачання українського феросилікомарганцю у розмірі 26,35% ЄЕК ввела 2 червня 2016 року.

ЧЕМК - великий виробник феросплавів, через ТОВ "Урало-Сибірська металургійна компанія" (УСМК) підконтрольний челябінським бізнесменам Олександру Арістову та Юрію Антипову.

ПриватБанк (Дніпро) організовує бізнес СЗФ і ЗЗФ, МГЗК та ОГЗК. СЗФ простоює через бойові дії в регіоні.

Нікопольський завод феросплавів контролює група EastOne, створена восени 2007 року в результаті реструктуризації групи "Інтерпайп", а також група "Приват" (обидві - Дніпро).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тривають бої біля Стариці та Вовчанська на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Керівництво Ізраїлю не сприймає планів видати ордери МКС на арешт Нетаньяху і глави ізраїльського Міноборони

У ЄС закликали припинити напади на медичні заклади на палестинських територіях

Раді рекомендують ухвалити в цілому законопроєкт, що зрівнює в правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни

Індія братиме участь у майбутньому Саміті миру в Швейцарії - ЗМІ

Двох харків'ян, які наводили ворожий вогонь на місця зосередження ЗСУ, засуджено до 15 років в'язниці - прокуратура

Міноборони затвердило нову політику про людський капітал у Силах оборони

Росіяни намагатимуться просунутися далі й створити буферну зону вздовж українського кордону, більше допомоги Україні на підході - глава Пентагону

ВР рекомендують ухвалити в цілому законопроєкт, який регулює діяльність держорганів щодо пошуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

До суду скеровано обвинувачення проти ексмера Куп'янська, який здав місто в перші дні повномасштабного вторгнення РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА