16:33 07.06.2016

Москаль просить прем'єр-міністра відкликати із Закарпаття вагони з лісом-кругляком під виглядом "паливної деревини"

2 хв читати
Москаль просить прем'єр-міністра відкликати із Закарпаття вагони з лісом-кругляком під виглядом "паливної деревини"

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням відкликати 169 залізничних вагонів із лісом-кругляком, готових до відправлення на експорт до країн Євросоюзу.

Згідно зі зверненням на сайті голови області у вівторок, ці вагони блокують прикордонні залізничні станції "Чоп" і "Батьово" в Закарпатській області.

"Усі вагони завантажені кругляком, який по документації проходить як паливна деревина", - йдеться у зверненні.

Відправники лісу - державні підприємства лісового господарства з усієї України (окрім Закарпаття). Їх перелік оприлюднено на сайті Г.Москаля.

За його інформацією, один з одержувачів лісу, який накопичується на залізничних станціях, фірма в Празі (Чехія), заснована громадянами Росії, які після введення санкцій Євросоюзу проти Росії взялися вивозити за кордон український ліс.

Голова Закарпатської ОДА просить прем'єр-міністра дати доручення Держлісагентству відкликати вагони з лісом із Закарпаття.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на десять років заборонила експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляку), при цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (окрім сосни) було введено з 1 листопада 2015 року, а деревних порід сосни - із 1 січня 2017 року.

Попередній уряд Арсенія Яценюка наприкінці березня цього року запропонував Верховній Раді скасувати заборону на експорт необробленої деревини й врегулювати цей ринок шляхом введення її продажу через аукціони. При цьому спочатку деревина на аукціонах пропонуватиметься компаніям-резидентам України, а потім непродані обсяги - компаніям-нерезидентам.

Із метою моніторингу вирубувань, врегулювання обліку та контролю використання деревини, охорони лісу та введення європейських стандартів у законопроекті уряд також пропонував встановити обов'язковість ведення електронного обліку деревини всіма постійними лісокористувачами. Передбачалося, що експортерами необробленого лісу можуть бути лише постійні лісокористувачі (лісгоспи), і таким чином буде прибрано прошарок посередників-трейдерів, які через корупційні зв'язки занижують ціни у лісгоспів.

Віце-прем'єр з євроінтеграції в новому уряді Іванна Климпуш-Цинцадзе наприкінці квітня повідомила, що для вирішення питання про експорт з України лісу-кругляку буде розроблено новий законопроект, які має враховувати і інтереси Києва, і інтереси Євросоюзу. За її словами, в інтересах Києва - стимулювати переробку деревини всередині країни. При цьому ЄС наполягає на неприпустимості заборон на експорт деяких категорій деревини.

У травні 2016 року заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська заявила, що Україні необхідно якнайшвидше врегулювати питання торгівлі необробленою деревиною, оскільки введена заборона на її експорт перешкоджає отриманню країною другого і третього траншів макрофінансової допомоги ЄС сумарним обсягом EUR1,2 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА