18:12 03.06.2016

Crown Agents закупило препарати для лікування онкології на 45% дешевше, ніж МОЗ у 2014 р.

4 хв читати
Crown Agents закупило препарати для лікування онкології на 45% дешевше, ніж МОЗ у 2014 р.

Британське закупівельне агентство Crown Agents закупило лікарські засоби для лікування дитячої та дорослої онкології в середньому на 45% дешевше порівняно із закупівельними цінами Міністерства охорони здоров'я України у 2014 році.

Як повідомляється в прес-релізі благодійного фонду "Пацієнти України", це майже на 0,5 млрд грн менше, ніж витратило б МОЗ у разі закупівлі тих самих препаратів за цінами 2014 року. Зокрема, економія становить $17,6 млн за програмою дорослої онкології та $2,19 млн за програмою дитячої онкології.

Загалом Crown Agents вдалося закупити дешевше 32 із 45 препаратів за програмою дитячої онкології та 34 із 41 препарату за програмою дорослої онкології. Різниця цін на деякі препарати становить 22 рази.

За даними "Пацієнтів України", міжнародній організації вдалося отримати пропозиції щодо закупівель усіх необхідних препаратів відповідно до номенклатури, представленої МОЗ.

"Це прецедент, оскільки МОЗ жодного року не вдавалося закупити усі ліки з переліку. Наприклад, у 2014 році МОЗ не вдалося закупити такі препарати, як "Кальцію фолінат, 30", "Метотрексат, 100", "Ленограстим, 33,6". Показовою є закупівля препарату "Тасигна". Минулого року МОЗ закупило його майже вдвічі дорожче у компанії "Ганза", аніж цього року Crown Agents закупило у компанії "Фармадіс", - йдеться в повідомленні.

Крім того, "Пацієнти України" зазначають, що такі препарати, як "Ендоксан" та "Уромітексан", Crown Agents вдалося закупити дешевше завдяки участі в тендерах компанії-виробника Baxter. Аналогічна ситуація склалася з такими препаратами, як "Доксорубіцин", "Летрозол", "Метотрексат", "Піперацилін/Тазобактам", "Флударабін", які закуплено за нижчими цінами у зв'язку з участю в торгах офіційного представництва фармвиробника Teva. Міжнародній організації також вдалося закупити такі ліки, як "Диферелін" та "Зарсіо", дешевше у того самого постачальника (ТОВ "Людмила Фарм" та ТОВ "Укроптпостач"), що МОЗ під час попередніх закупівель.

Український виробник "Золедронової кислоти" ЗАТ "Фармекс Груп" також продав Crown Agents свій препарат удвічі дешевше, ніж МОЗ у 2014 році.

Як зазначають у БФ, 40% компаній, що виграли тендери, - виробники ліків.

Як зауважила член правління Центру протидії корупції Олександра Устінова, попри те, що в торгах брали участь компанії-посередники, закупівлі через міжнародні організації довели свою ефективність.

"Незважаючи на те, що на тендери вийшли не всі виробники ліків, завдяки міжнародним організаціям значно вдалося знизити ціни на ліки від компаній-посередників. Це ще раз доводить їхню ефективність. Саме навколо препаратів з онкології виникла найбільша кількість скандалів. В першу чергу, це через те, що "маржа", яку заробляли дистриб’ютори, була тут найбільша. Саме тому вони саботували підписання контрактів та поставки ліків", - наголосила вона.

"Пацієнти України" стверджують, що затримка в постачанні ліків та вакцин у рамках міжнародних закупівель насамперед пов'язана із саботажем з боку МОЗ. "Протягом восьми місяців 2015 року МОЗ затягувало із розробкою підзаконних актів до законів №269-VIII та №332-VIII, що поставило міжнародні організації в часові та формальні рамки та унеможливило своєчасну закупівлю ліків та їх постачання в Україну. Крім того, через саботаж українських дистриб'юторів більша частина препаратів з онкопрограм досі не поставлена в українські лікарні", - йдеться в прес-релізі.

За даними БФ, нині 8% препаратів з дитячої та 41% з дорослої онкології вже поставлено в Україну. Протягом липня-серпня, згідно з графіком постачання, буде поставлено ще 42% дитячих препаратів і 30% дорослих.

Останні поставки мають відбутися в листопаді через тривалий цикл виробництва ліків. Препарати, за якими досі не підписані контракти, перебувають на стадії погодження в МОЗ.

Як повідомлялося, в листопаді 2015 року МОЗ України уклало договір із Crown Agents на закупівлю препаратів за програмами дорослої та дитячої онкології. Держава виділила 750 млн грн на закупівлю ліків за програмами онкології на 2015 рік. У грудні 2015 року Crown Agents оголосила про старт закупівлі ліків за програмами дорослої та дитячої онкології.

Водночас, на думку голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольги Богомолець, Crown Agents не повинно брати участі в міжнародних закупівлях ліків для України наступного року, оскільки здійснює закупівлі не у виробників фармпрепаратів, а у посередників.

"На мій погляд, Crown Agents зробило дві серйозні помилки. Зокрема, перша помилка - це те, що нині відбувається затримка з постачанням препаратів для онкохворих дітей, а друга велика помилка - це те, що в законі про міжнародні закупівлі прописано, що ті організації, яким ми надаємо право постачати ліки в Україну, мають купувати їх у виробників, а не у посередників. Організація Crown Agents не купила препарати у виробників, вона купила їх у тих самих посередників, які раніше продавали в Україну", - наголосила О.Богомолець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В ОДЕСІ ПРОЛУНАВ ВИБУХ - МЕР

Мішель підтвердив Зеленському свою участь у Саміті миру та закликав усіх світових лідерів підтримати ці мирні зусилля

ДБР завершило розслідування у справі про привласнення продуктів харчування для військових майже на 6 млн грн

Встановлено ще одного військового РФ, причетного до розстрілу цивільного авто в Гостомелі - прокуратура

Рада ухвалила закон про надання адмінпослуг українцям, зокрема за кордоном

Переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися якнайшвидше - Мецола

Позиція Європарламенту буде значущою для оборонної підтримки України - Зеленський

Між рішенням партнерів про постачання Україні зброї та її потраплянням на фронт відстань уже не в кілометрах, а, на жаль, у тижнях і місяцях - Зеленський

Путін в інформаційному акваріумі й не має наміру зупинятися - Зеленський

Дрон СБУ вдарив по НПЗ у російській Башкирії, подолавши рекордні 1500 км - джерело

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА