09:05 14.05.2016

"Кернел" у зв'язку з обшуком у штаб-квартирі компанії звернувся до керівництва України

3 хв читати
"Кернел" у зв'язку з обшуком у штаб-квартирі компанії звернувся до керівництва України

Агрохолдинг "Кернел", один з найбільших в Україні, вважає, що проведений 12 травня співробітниками СБУ обшук у центральному офісі компанії в центрі Києва перекреслює зусилля всього вищого керівництва країни щодо залучення іноземного капіталу в Україну.

"Для більшості міжнародних фінансових інституцій компанія "Кернел" є маркером інвестиційної привабливості українського агросектора та репутаційної надійності України", - наголошується у відкритому листі ради директорів компанії вищому керівництву України, оприлюдненому в п'ятницю.

На думку авторів листа, ситуація, що склалася, має однозначно негативний і загрозливий сигнал для міжнародних інвесторів - наявних і потенційних.

"Без зміни стилю і філософії роботи правоохоронних органів з бізнесом будь-які заяви про поліпшення інвестиційного клімату будуть порожніми деклараціями", - вважають у "Кернел", акції якої в обігу на Варшавській фондовій біржі з листопада 2007 року, а поточний рівень капіталізації є максимальним серед всіх українських компаній, що котируються на західних ринках, і перевищує $1 млрд.

Компанія уточнює, що в результаті обшуку 350 її працівників були заблоковані в приміщенні з 13:00 до 19:00, хоча всі 15 вилучених документів вона готова була віддати добровільно за 10 хвилин, про що неодноразово були проінформовані співробітники, які проводили обшук.

"Вважаємо, що представники СБУ могли витратити ці 6 годин більш ефективно на тлі, коли країна загрузла в корупції і перебуває в стані підвищеної терористичної загрози", - наголошується в листі.

"Кернел" заявляє, що впевнений у своїй правовій позиції і доведе її в суді: "На нашу думку, кримінальну справу, в рамках якої проводився обшук, порушено за спотвореними фактам і не має перспектив. Ми неодноразово доводили свою правоту при чисельну зміну влади та нескінченних ротацій в правоохоронних органах. Ця ситуація не буде винятком".

Компанія уточнює, що наразі її центральний офіс і всі структурні підрозділи працюють у звичайному режимі.

"Кернел" нагадує, що є роботодавцем для понад 14 тис. українців, сплативши в бюджет України в 2015 року понад 1 млрд грн, а загалом за п'ять років інвестувала в аграрну індустрію понад 18 млрд грн. Компанія додає, що серед її акціонерів - пенсійні фонди Європи і США.

"Ми готові максимально сприяти будь-яким вашим зусиллям щодо встановлення прозорих, відповідальних і взаємовигідних відносин між бізнесом і владою. Як публічна компанія, ми завжди готові підтримати вас у цьому питанні і працювати на зміцнення міжнародної економічної репутації України", - йдеться в листі.

"Кернел" - вертикально інтегрована компанія, що працює в агропромисловому секторі України з 1994 року. Виробляє соняшникову олію. Здійснює дистрибуцію в країні бутильованої олії під торговими марками "Щедрий Дар", "Стожар", "Чумак Золота", експорт олії й зернових, а також надає послуги зі зберігання зернових і олійних культур на елеваторах.

Компанія завершила 2015 фінансовий рік (ФР, липень 2014-червень-2015) з чистим прибутком у $ 106,9 млн проти чистого збитку у $ 98,3 млн у 2014 ФР. Її виторг скоротився на 3% - до $ 2,33 млрд, EBITDA зросла на 78%, до $ 396,6 млн.

Компанія в першому півріччі 2016 фінансового року (ФР, липень-2015 - червень 2016) збільшила чистий прибуток на 79% - $ 140,4 млн доларів за скорочення виторгу на 19% - до $998,7 млн.

Найбільшим акціонером "Кернел" через кіпрську Namsen LTD є засновник і голова її ради директорів Андрій Веревський - 39,21%. Крім того, ще 6,01% акцій належить фонду ING OFE, а 5% - фонду народного депутата Віталія Хомутинніка Cascade Investment Fund., Тоді як решта акцій перебуває у вільному обігу на ринку.

Їхній курс після новини про обшук впав більш ніж на 2,5%, проте потім відіграв більше 1,1%, і на вечір п'ятниці папери "Кернел" котируються по PLN51,76 за штуку

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА