11:41 04.04.2016

Порошенко заснував три офшори для реструктуризації Roshen

4 хв читати
Порошенко заснував три офшори для реструктуризації Roshen

Президент України Петро Порошенко в декларації про прибутки, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 р. не надав інформації про створення компанії на Британських Віргінських островах, зазначено в розслідуванні української журналістки Анни Бабінець, оприлюдненому на "Громадському ТБ" у рамках проекту "Центр із дослідження корупції та організованої злочинності" (OCCRP).

"21 серпня 2014 на Британських Віргінських островах була зареєстрована фірма Prime Asset Partners Limited (BVI), власником якої є Петро Порошенко", - зазначено в сюжеті журналістки, оприлюдненому в неділю увечері.

У відповіді уповноваженого прес-службою Адміністрації президента відповідати на питання ЗМІ про бізнес-справи П. Порошенка керівного директора інвесткомпанії ICU Макара Пасенюка на запитання журналістів, чому ця компанія не була вказана в декларації глави держави, зазначено, що "акції Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості. Відповідно до вимог із декларування майна в 2014 році, зазначенню в декларації підлягала інформація про акції, які мають номінальну вартість".

Проте в розслідуванні наведені документи, які свідчать про те, що компанія має тисячу акцій, кожна з яких коштує $1, "тобто П. Порошенко витратив на віргінський офшор $1000". У декларації за 2014 р. у пункті "Розмір внесків у статутні капітали компаній, зокрема за кордоном", президент поставив прочерк. У декларації П. Порошенко за 2015 рік, опублікованій 1 квітня 2016, витрати на іноземну компанію також не вказані.

У відповіді М. Пасенюка на запитання про фірму компанії з'ясувалося, що така фірма була не одна.

"Prime Asset Partners Limited була заснована влітку 2014 року під час проведення корпоративної реструктуризації, яка була підготовчою стадією для подальшого продажу групи Roshen. Після її заснування компанія не провадила жодної діяльності, окрім тієї, що вказана нижче. Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанії CEE Confectionery Investments Limited, яка у свою чергу заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV", - зазначено в повідомленні.

В оприлюдненому матеріалі зазначено, що юридичні радники П.Порошенка виправдовують створення президентом такої групи фірм тим, що це "відповідає ринковій практиці в Україні для компаній, що підлягають продажу стратегічним інвесторам".

Як зазначив редактор "Центру досліджень корупції та організованої злочинності" Дрю Салліван, ця інформація входить у масив отриманих від анонімного джерела матеріалів обсягом у кілька сотень документально підтверджених справ про офшори представників світової еліти.

За його словами, над проектом працювало 76 журналістів, які обробили 11 млн документів і виявили велику кількість державних діячів, які тримають свої гроші на офшорних рахунках. Він звернув увагу на те, що у списку були, зокрема, політичні діячі з Румунії, члени парламенту з Угорщини. "Є троє з Держдуми Росії та з уряду, хоча їм це заборонено законодавчо. Звідти йде допомога іншим країнам, які фінансуються, наприклад, Сирії. Це близько 230 таких історій, і там фігурують великі цифри", - заявив журналіст.

"Ці документи охоплюють період з 1977 року і дотепер. Це купа документів. Там були 11 президентів, 29 найбагатших бізнесменів, а також представники організованої злочинності", - сказав він.

На OCCRP опубліковані матеріали про 20 українців, зокрема про П. Порошенка. Окрім інших, фігурують імена і справи екс-прем'єра Павла Лазаренка та власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура - британського бізнесмена, який живе і веде бізнес в Україні.

Також у журналістів виявилося "багато матеріалів щодо офшорних справ президента Росії Володимира Путіна, його прес-секретаря Дмитра Пєскова, знаменитого футболіста Ліонеля Мессі, колишнього прем'єр-міністра Грузії Бідзини Іванішвілі та інших. Особлива увага приділяється російському віолончелісту і близькому другу Путіна Сергію Ролдугіну. Згідно з розслідуванням, він є номінальним тримачем багатомільярдної бізнес-імперії Путіна і його оточення".

"Це дуже специфічна інформація. Імейли від юристів, документи про реєстрацію тощо. І ми можемо подивитися документи й усе підтвердити", - додав Д.Салліван, коментуючи можливі відповіді фігурантів цього розслідування.

Як відомо, корпорація Roshen, один з найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, включає Київську, Кременчуцьку (Полтавська обл.) кондитерські фабрики, два виробничі майданчики у Вінницькій області, масло-молочний комбінат "Бершадь молоко" (Вінницька обл.), два виробничі майданчики в Липецькій області (РФ), кондитерська фабрика (Литва) Клайпеди і фабрика Bonbonetti Choco (Угорщина).

14 січня 2016 року П. Порошенко заявив про підписання цього року договору, за яким він передав свою частку в корпорації "Рошен" у незалежний "сліпий" траст (blind trust).

"Що передбачає цей траст? Перше: на ввесь час моєї каденції як президента ні я, ні хтось інший не може цей траст розірвати. Друге: за цим договором жоден мій підпис, жодної моєї вказівки не мають юридичної сили. Управителем цього трасту призначено респектабельний іноземний банк першої категорії, який володітиме, контролюватиме і управлятиме активами", - сказав він журналістам на прес-конференції.

Президент запевнив журналістів, що стандарти "сліпого" трасту використовуються європейськими і американськими провідними політиками в ідентичних ситуаціях і є єдиним способом усунення конфлікту інтересів.

П. Порошенко зазначив, що банк, який є управителем трасту, має також доручення на чотири роки на переговори про продаж активів.

За його словами, наступним після "Рошену" на управління трастом буде переоформлено Міжнародний інвестиційний банк, у якому йому належить 60%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА