14:13 03.03.2016

Єврокомісія підготувала план порятунку Шенгену

2 хв читати
Єврокомісія підготувала план порятунку Шенгену

Європейська комісія прогнозує мільярдні втрати для європейської економіки в разі, якщо контроль на внутрішніх кордонах ЄС, який повернувся в деякі країни на початку поточного року, не буде незабаром знову скасований, повідомляє Deutsche Welle.

Брюссель уже підготував план із порятунку Шенгену. "Відновлення прикордонного контролю спричинить за собою серйозні економічні, політичні та соціальні втрати", - йдеться в плані, робочий варіант якого потрапив у розпорядження німецького видання Suddeutsche Zeitung (SZ).

Перевірки на кордонах не лише позбавлять громадян ЄС свободи пересування, але і завдадуть шкоди внутрішньому європейському ринку. Втрати для європейської економіки становитимуть від 7 млрд до 18 млрд євро на рік (тобто до 0,13% ВВП всієї Шенгенської зони, яка об'єднує 26 держав). На перший погляд, втрати видаються не дуже значними в масштабах європейської економіки, однак для окремих компаній вони можуть виявитися досить відчутними, зазначає SZ.

Найсильніше від прикордонного контролю постраждають транспортна і логістична галузі.

Крім того, щодня в заторах простоюватимуть приблизно 1,7 млнлюдей, які перетинають внутрішні кордони ЄС дорогою на роботу. За підрахунками Єврокомісії, компанії, в яких працюють ці люди, зіткнуться зі збитками в розмірі від 2,5 млрд до 4,5 млрд євро просто через втрати часу на кордоні.

Туристична галузь не дорахується 13 млн бронювань готельних номерів, що еквівалентно 1 млрд євро недоотриманого виторгу.

При цьому адміністративні витрати на обслуговування кордонів становитимуть мінімум 1 млрд євро, не враховуючи витрат на створення самих прикордонних постів - ще кілька мільярдів євро, за оцінками Єврокомісії.

Щоб запобігти розвитку цього негативного для ЄС сценарію, Брюссель пропонує "дорожню карту" поетапного скасування контролів на внутрішніх кордонах Шенгенської зони. Спочатку потрібно допомогти Греції захистити зовнішні кордони ЄС, для чого заплановано залучити агентство Frontex. До осені має закінчитися підготовка загальноєвропейських прикордонних і прибережних служб, що розпочнуть охорону кордонів Євросоюзу.

До кінця 2016 року, за планом Єврокомісії, прикордонний контроль всередині ЄС має бути скасований.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА