15:30 14.12.2015

Голова Верховного Суду не бачить змін у рівні довіри українців до судової влади

3 хв читати
Голова Верховного Суду не бачить змін у рівні довіри українців до судової влади

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк вважає, що в країні не відбувається системна робота щодо поліпшення діяльності судової влади та підвищення рівня довіри українців до судів.

"За останній рік якихось разючих змін я не спостерігаю", - сказав Я.Романюк журналістам у Києві в понеділок, відповідаючи на запитання про те, чи змінився цього року рівень довіри українців до судів.

Голова Верховного Суду додав: "Не спостерігаю (змін щодо людей - ІФ), тому що комплексно, за всіма напрямами, старанна робота не проводиться".

За його словами, рівень виконання судових рішень впливає на рівень довіри до судової влади. "У нас із року в рік рівень виконання судових рішень не перевищує 5%. Це негативно впливає на рівень довіри до судової системи", - сказав Я.Романюк.

Він наголосив: "Нам як панацею зараз подають створення інституту приватних виконавців. Конкуренція - це завжди добре... Але давайте звернемося до досвіду тих країн, які вже це пройшли. А цей досвід свідчить, що ми зіткнемося з тим, що ті рішення, які і так виконували державні виконавці, тепер виконуватимуть приватні, судовий збір, який раніше надходив до держбюджету, тепер осідатиме в приватних кишенях. А ті рішення, які раніше не виконувалися, і зараз не виконуватимуться, тому що приватні виконавці так само будуть не в змозі їх виконати, як і держава".

Тобто, на думку голови Верховного Суду, необхідно набагато глибше підійти до вирішення цієї проблеми.

Що стосується статистики рівня довіри до судової гілки влади, то, за словами Я.Романюка, цифри в цьому питанні коливаються. "Одні результати опитування свідчать, що 2%, інші результати опитування свідчать, що 80%. Я не прибічник довіряти ні одному, ні іншому. Мені здається, що правда десь посередині. Тому що в кожній судовій справі є дві сторони, і суд приймає рішення на користь однієї зі сторін", - пояснив голова суду.

Таким чином, на переконання Я.Романюка, є сенс придивитися до міжнародного досвіду застосування системи медіації - досудового примирення сторін. "У країнах, де розвинена медіація, і рівень довіри є набагато вищим", - сказав він.

"У нас медіації немає взагалі. У нас завдання суду - ухвалити рішення на користь однієї зі сторін. Тобто, зрозуміло, що друга сторона буде невдоволена", - додав він.

Я.Романюк також звернув увагу на те, що, згідно з даними соціологічних досліджень, показник рівня довіри тих, хто ніколи не був у суді і чия думка сформована виключно політиками та ЗМІ, становить 4%. Водночас, за його словами, рівень довіри тих, у кого була можливість сформувати власну думку, становить 16%.

"Тому ми співпрацюємо з громадськими організаціями, ми хочемо бути відкритими. Це не лише нас дисциплінує, прокурорів та адвокатів, а й дозволяє простим людям за допомогою ЗМІ отримати об'єктивну інформацію, бачити, що відбувається насправді", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 14 разів обстріляли Донеччину

Окупанти обстріляли Середина-Буду та 39 прикордонних сіл у Чернігівській та Сумській областях, є руйнування

У Раді зареєстрували постанову про звільнення Кубракова

Другий півфінал "Євробачення-2024" відбудеться в четвер, Україна цього разу не голосує

В окупованому Криму 30 "свідків Єгови" зазнали кримінального переслідування - Кримська правозахисна група

ВАКС заарештував заступника міністра агрополітики з альтернативою внесення 20 млн грн застави

Ювенальні прокурори: 546 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії рф

У Нікополі двоє загиблих і двоє поранених унаслідок ранкового артобстрілу

У лікарні залишаються троє дітей, які постраждали внаслідок ворожого удару по Харкову

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів пошкоджено 12 багатоповерхівок і понад 50 приватних будинків, поранено одну людину

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА