18:04 27.11.2015

На неконтрольованій Україною території Донбасу є 79 неофіційних місць незаконного утримання людей

2 хв читати

На території Донецької і Луганської областей, яка зараз не контролюється українською владою, налічується 79 місць незаконного утримання людей, повідомив представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов.

"З початком бойових дій на Донбасі в Україні з'явився новий феномен – це неофіційні місця несвободи і утримання людей. За тими даними, які у нас були на 1 жовтня цього року, з цієї території було звільнено майже 2800 осіб, які утримувалися в різних неофіційних місцях. Це не лише військовослужбовці, які становили трохи менше половини, а й цивільні особи, волонтери, журналісти, співробітники правоохоронних органів", - розповів він на круглому столі в п'ятницю в Києві.

Ю. Білоусов зазначив, що люди, які утримувалися в цих місцях, у спілкуванні з правозахисниками описували, де і в яких умовах перебували, що надало можливість з'ясувати чітке розташування цих місць. "За нашими підрахунками, під час нашого дослідження ми говоримо про 79 місць неофіційного утримування, з чіткими адресами, розташуванням, що надає можливість чітко ідентифікувати, де саме це місце розташоване", - зазначив він.

За словами представника омбудсмена, переважно це будівлі колишніх правоохоронних органів, вони також розташовуються в колишніх адміністративних будівлях. "Половину з тих, кого ми опитали, утримували в підвальних приміщеннях цих будівель, які взагалі не призначені та не відповідають навіть мінімальним стандартам утримання. Значну частину утримували в звичайних гаражах, були випадки, коли людей тривали, наприклад, в каналізаційних люках тривалий час. І інакше, як тортури, це в принципі розцінювати не можна", - зазначив представник омбудсмена.

Він звернув увагу, що в спеціально підготовленому правозахисниками звіті є також фотографії та інша інформація про умови незаконного утримання людей в різних неофіційних місцях на тій території Донбасу, що вже звільнено від незаконних збройних формувань.

"Я сподіваюся, що ці дані будуть використані Україною при підготовці відповідних звернень до міжнародних інституцій", - наголосив Ю. Білоусов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держкомтелерадіо внесло до переліку 448 російських книжок, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України

Зеленський відвідав військову базу "Мелсбрук"

Олександр Мартиненко все життя присвятив українській журналістиці та сфері медіа - Верховна Рада

У ЄС немає консенсусу, чи потрібно проводити навчання українських військових на території України - Боррель

Знайдено останки ще одного загиблого в харківському "Епіцентрі" - жертв стало 18

Єрмак: Олександр Мартиненко - це історія професії, а також людина, яка назавжди буде в історії країни

Зеленський висловив співчуття у зв'язку зі смертю засновника й голови агентства "Інтерфакс-Україна" Олександра Мартиненка

Окупанти вдарили по Харкову, виникла пожежа в гаражах - мер

Підтримка антарктичної програми є стратегічним питанням, і Україна продовжуватиме це робити - Лісовий

Ексначальника Одеського обласного ТЦК повторно затримали на виході із СІЗО й повідомили про нову підозру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА