13:07 27.10.2015

Українські консули вперше відвідали Карпюка і Клиха 26 жовтня

2 хв читати
Українські консули вперше відвідали Карпюка і Клиха 26 жовтня

Міністерство закордонних справ України висловлює глибоке обурення у зв'язку з рішенням Чеченської республіки, прийнятим 26 жовтня, про продовження на 4 місяці утримання під вартою громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Як розповіла речник МЗС України Мар'яна Беца агентству "Інтерфакс-Україна", політичні в'язні М.Карпюк і С. Клих, яких за надуманими обвинуваченнями тримають під вартою з березня серпня 2014 року відповідно, заявили про тортури російськими правоохоронними органами і відмовилися від своїх попередніх свідчень, які були надані під тортурами.

"Незважаючи на численні звернення української сторони, протягом усього досудового слідства правоохоронні органи РФ не надали дозволу на відвідання посадовими особами України зазначених співвітчизників. Українські консули змогли вперше зустрітися з М.Карпюком та С. Клихом лише після судового засідання 26 жовтня цього року", - сказала М. Беца.

МЗС України вважає недопуск протягом тривалого періоду українських консулів до ув'язнених українців свідомим ігноруванням РФ своїх міжнародних зобов'язань, зокрема, положень консульської конвенції між Україною і Росією, а також порушень положень європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському поводженню.

"Вимагаємо розслідування всіх фактів порушень прав М.Карпюка і С. Клиха, притягнення до відповідальності винних осіб, а також припинення кримінального переслідування за надуманими звинуваченнями і звільнення їх, так і інших громадян України, які є заручниками агресивної політики Російської Федерації", - сказала речник МЗС України.

М.Карпюка і С. Клиха звинувачують у Чечні в керівництві та участь у банді (ч. 1, 2 ст. 209 КК РФ), вбивство двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку (ст. 102 КК РРФСР) і замаху на вбивство двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА