17:45 16.10.2015

Глава Мінфіну Яресько закликала до обговорення шляхів скорочення державних видатків

2 хв читати
Глава Мінфіну Яресько закликала до обговорення шляхів скорочення державних видатків

Міністр фінансів Наталія Яресько закликала розпочати в уряді та суспільстві дискусію про шляхи скорочення державних видатків бюджету на 2016 рік.

"Міністерство готове до зниження державних видатків, але які саме видатки необхідно знижувати, а які – ні, вимагає серйозного обговорення в суспільстві та складних політичних рішень. На сьогодні обговорюють лише ставки податків, ніхто не бере на себе конкретних змін у видатків", - сказала вона журналістам у п'ятницю.

Н.Яресько попередила, що планована податкова реформа не має призвести до збільшення дефіциту бюджету в 2016 році порівняно з 2015 роком. "Дефіцит бюджету 3,7% ВВП - це наш головний орієнтир на наступний рік", - сказала вона.

За словами міністра фінансів, запропонований Мінфіном варіант податкової реформи передбачає зниження надходжень на 60 млрд грн, зокрема видатки також мають бути знижені на 60 млрд грн.

Як сказала Н.Яресько, у структурі зведеного бюджету найбільші суми передбачені на безпеку і оборону країни, на другому місці – обслуговування державного боргу, на третьому – соціальне забезпечення, медицина та освіта.

Інші варіанти податкової реформи передбачають скорочення надходжень на 25%, але це, за словами міністра, неминуче спричиняє необхідність скоротити на чверть і державні видатки.

Н.Яресько навела затверджені МВФ дані, згідно з якими за останні 25 років у світовій економіці було лише 10 випадків, коли країна знижувала видатки більш ніж на 5%. При цьому середній розмір зниження видатків станоовив близько 9%.

"Знизити доходи на чверть, як пропонують деякі варіанти реформи, і при цьому не знизити обсяги державних видатків, було б самогубством для нашої країни", - вважає Н.Яресько.

На її думку, це означатиме припинення співробітництва з МВФ і змусить "включити друкувальний верстат", щоб профінансувати величезний державний дефіцит. "Я пам'ятаю гіперінфляцію початку 90-х років, викликану таким підходом", - нагадала міністр.

Н.Яресько вважає, що просте зниження податкових ставок не дасть імпульсу інвестиційної привабливості України, який би серйозно впливав на зростання її економіки.

Міністр нагадала: МВФ наполягає на зниженні дефіциту держбюджету в 2016 році до 3,7% ВВП до 4,1% ВВП у 2015 році і відмовляється погоджувати податкову реформу без пропозиції реальних компенсаторів випадних доходів бюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА