20:05 10.09.2015

"Нафтогаз": Будівництво підконтрольних "Газпрому" надлишкових газопроводів - ризик для безпеки постачання газу в ЄС

2 хв читати
"Нафтогаз": Будівництво підконтрольних "Газпрому" надлишкових газопроводів - ризик для безпеки постачання газу в ЄС

Друга частина газопроводу "Північний потік", яку домовилися будувати великі європейські газові компанії спільно з російським "Газпромом", є не лише ударом по інтересах України та Словаччини, але збільшить залежність Євросоюзу від РФ, заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час робочого візиту до Словаччини.

"Надлишкові газопроводи – це вибір, а вибір – це добре. Але не для європейських споживачів, а для Росії. Якщо ці газопроводи буде побудовано, саме вона буде вирішувати, куди, кому й на яких політичних умовах постачати газ", - наводить його слова прес-служба "Нафтогазу".

У держхолдингу нагадали, що першу спробу такого ультиматуму Європі Росія вже здійснила в січні 2015 року, коли заявила, що з 2020 року "Газпром" постачатиме газ лише "Турецьким потоком", незалежно від фізичної можливості та готовності європейських споживачів приймати цей газ на кордоні з Туреччиною. Водночас ця погроза залишається блефом, доки надлишкові газопроводи не побудовано.

"Європа має рішуче стати на захист своїх інтересів та не допустити будівництва нових маршрутів, підконтрольних "Газпрому". Традиційний маршрут через Україну та Словаччину – прямий, потужний та непідконтрольний "Газпрому" шлях постачання російського газу до Європи", - наголошують у НАК.

Як повідомлялося, до складу консорціуму Nord Stream-2 увійшли шість учасників: "Газпром", E.ОN, BASF/Wintershall, OMV, Engie, Shell.

Проект передбачає будівництво двох ниток морського газопроводу сукупною потужністю 55 млрд куб. м газу на рік із Росії до Німеччини дном Балтійського моря.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА