16:56 18.08.2015

Компанія німецького бізнесмена може викупити у компанії "Транснефть" український нафтопродуктопровід

2 хв читати
Компанія німецького бізнесмена може викупити у компанії "Транснефть" український нафтопродуктопровід

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) РФ отримала клопотання компанії "Інтернешнл Трейдинг Партнерс АГ" про придбання 100% голосуючих акцій АТ "Південно-Західне акціонерне товариство трубопровідного транспорту нафтопродуктів", зазначено в повідомленні відомства.

За результатами розгляду клопотання встановлено, що "Інтернешнл Трейдинг Партнерс АГ", зареєстрована відповідно до законодавства Швейцарської Конфедерації, перебуває під контролем громадянина Німеччини Анатолія Шефера.

У власності "Юго-Запад Транснефтепродукт" (входить до АК "Транснефть") перебуває дочірнє підприємство "ПрикарпатЗападтранс ", що експлуатує нафтопродуктопровід, який проходить територією України.

ФАС зазначає, що "Юго-Запад Транснефтепродукт" включено в реєстр суб'єктів природних монополій у ПЕК і є господарським товариством, що має стратегічне значення для забезпечення оборони країни і безпеки держави. В результаті здійснення планованої угоди іноземний інвестор отримає право прямо розпоряджатися 100% голосуючих акцій в статутному капіталі " Юго-Запад Транснефтепродукт " і встановить контроль над ним. Таким чином, ця угода підлягає попередньому узгодженню відповідно до закону №57-ФЗ, пояснює антимонопольна служба. У зв'язку з цим ФАС ухвалив рішення про продовження терміну розгляду клопотання.

"ПрикарпатЗахідтрансу" підзвітні ділянки нафтопродуктопроводів Самара-Західний напрям і Грозний-Армавір-Трудова на території України протяжністю 1 тис. 433 км. "Транснефть" веде тривалі судові розгляди з українською стороною щодо питання власності нафтопродуктопроводів, а також продукту, що в них.

Так, на початку липня Рівненський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення господарського суду від 21 квітня 2015 року, згідно з яким справа про власність України на нафтопродуктопроводи Самара-Західний напрям і Грозний-Армавір-Трудова було відправлено на перегляд. Господарський суд Рівненської області за заявою ДП "ПрикарпатЗападтранс" 21 квітня 2015 року про перегляд справи за обставинами, що знову відкрилися, скасував судове рішення від 22 березня 2011 року, що задовольнило позов генерального прокурора про визнання права власності України на спірні нафтопродуктопроводи.

За рішенням українських судів, нафтопродукти, що в трубах Самара-Западное напрям і Грозний-Армавір-Трудова, не належать Україні.

"Транснефть" нині не здійснює прокачування нафтопродуктів по території України. Раніше обсяг прокачування "ПрикарпатЗападТранс" становив 1,7 млн тонн на рік, зокрема транзит в Угорщину і внутрішній ринок.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА