11:43 09.07.2015

У РФ заявляють, що не отримували від України офіційної відмови від контракту по Хмельницькій АЕС

3 хв читати
У РФ заявляють, що не отримували від України офіційної відмови від контракту по Хмельницькій АЕС

РФ поки що не отримала від України офіційних відмов від проекту спорудження блоків N3 і N4 Хмельницької АЕС, повідомила держкорпорація "Росатом" в четвер.

Як наголошується в повідомленні, в компанії здивовані "з приводу заяв в українських засобах масової інформації щодо статусу і перспектив реалізації двох російсько-українських проектів".

У середу прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабмін пропонує Верховній Раді денонсувати угоди з РФ про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Крім того, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин повідомив, що може бути розірвано і угоду з РФ про будівництво заводу з виробництва ядерного палива. "РФ не виконує своїх зобов'язань ні з будівництва 3-го і 4-го блоків (Хмельницької АЕС - ІФ), ні з будівництва заводу, тому ці домовленості вартості не мають", - сказав В.Демчишин.

Як наголошують у "Росатомі", "ТВЕЛ" "неухильно і в повному обсязі виконує всі взяті на себе зобов'язання: своєчасно та в повному обсязі виконано всі фінансові зобов'язання". У компанії нагадали про додемісію спільного підприємства, що не відбулася через невнесення коштів українською стороною - держконцерном "Ядерне паливо". "ТВЕЛ" за свій рахунок виготовив обладнання для першої черги заводу, його прийняла українська сторона, але через неможливість його поставки в Україну з причини неоплати воно перебуває на зберіганні на Новосибірському заводі хімконцентратів", - нагадали в "Росатомі".

Ліцензійний договір з питання будівництва заводу "досі перебуває на підписанні в української сторони". В "Росатомі" наголошують, що у проект вже вкладено значні фінансові ресурси, і "ТВЕЛ" очікує практичних дій від України для його продовження.

Крім того, "Росатом" зберігає інтерес до спорудження нових блоків Хмельницької АЕС і "виконав усі необхідні для цього дії", підсумовали в прес-службі.

"ТВЕЛ" виграв тендер із вибору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива у 2010 р. Під спорудження об'єкта виділено 6,8 га біля селища Смолиного (Кіровоградська область). Українському держконцерну "Ядерне паливо" належить 50% + 1 акція ПрАТ, "ТВЕЛ" - 50% мінус 1 акція.

Основні будівельні роботи на майданчику, які передбачалося розпочати в другому кварталі 2014 р., планувалося фінансувати за рахунок коштів, залучених у результаті емісії акцій СП. У жовтні 2013 р. було схвалено додаткову емісію акцій СП, у листопаді "ТВЕЛ" повідомив, що вніс на оплату своєї частки $42 млн. Для визнання емісії такою, що відбулася, український співвласник СП мав внести аналогічну суму до 31 грудня 2013 р.

Загалом передбачалося, що акціонери в рівних частках вкладуть у проект близько $100-120 млн, а потім могли бути залучені кредити. Загальна вартість будівництва заводу оцінювалася в $450 млн.

Планувалося, що у 2015 році завод розпочне виробництво Твелів і ТВС, а також цирконієвих комплектуючих і комплектуючих із нержавіючої сталі, в 2020 р. - до виготовлення паливних порошків і таблеток.

Згодом стало відомо, що Україна відмовилася від додемісії СП, не оплативши свою половину. Держконцерн "Ядерне паливо" повернув "ТВЕЛ" $42 млн, перерахованих на рахунок ПрАТ "Завод ЯТ".

За проектом будівництва нових блоків Хмельницької АЕС Україна і РФ підписали міжурядову угоду про співпрацю в червні 2010 року. Документ передбачав, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків. Однак у травні 2011 року "Енергоатом" заявив, що його не влаштовують запропоновані Сбербанком РФ умови надання кредиту, зокрема, доволі висока процентна ставка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку в районах Лук'янців і Вовчанська ЗСУ перемістилися на більш вигідні позиції, бої тривають - Генштаб

У Києві на вул. Антоновича частково відновлено рух транспорту після пошкодження тепломагістралі - КМДА

Кулеба провів зустріч із міністрами опозиційного уряду Лейбористської партії Великої Британії

Аварійні відключення світла населенню пов'язані зі значним зростанням споживання - голова "Укренерго"

Кулеба і Блінкен провели перший раунд переговорів у Києві в піцерії "Veterano Pizza"

Умєров в Анкарі обговорив із турецьким колегою співпрацю у сфері оборони, ситуацію на фронті та регіоні Чорного моря

Аварійні відключення світла застосовуватимуться в Україні з 21:00 до 24:00 вівторка

Захист України від корупції має бути таким же сильним, як і її військова оборона

В УКРАЇНІ АВАРІЙНІ ВІДКЛЮЧЕННЯ СВІТЛА ЧЕРЕЗ ДЕФІЦИТ - ОБЛЕНЕРГО

Блінкен: Майбутня двостороння угода у сфері безпеки з Україною передбачає підтримку оборони та безпеки за низкою найважливіших напрямів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА