15:58 03.07.2015

Українські журналісти в поточному році рідше зазнавали нападів - моніторинг ІМІ

2 хв читати
Українські журналісти в поточному році рідше зазнавали нападів - моніторинг ІМІ

Кількість фактів фізичної агресії проти журналістів в Україні зменшилася за перше півріччя 2015 року, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

"Експерти ІМІ зафіксували 23 напади на журналістів, що майже в 11 разів менше, ніж за відповідний період 2014 року (249 нападів), і в півтора рази менше, ніж за друге півріччя 2014 року (37 нападів)", - йдеться в прес-релізі ІМІ за підсумками його щомісячного моніторингу "Барометр свободи слова".

Згідно з моніторингом, найгіршим регіоном України щодо дотримання свободи слова залишається окупований Крим - зафіксовано 29 порушень. Для порівняння: на непідконтрольних Україні територіях Донбасу зафіксовано 10 порушень.

За даними ІМІ також зменшилася кількість випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - за перші півроку в Україні було зафіксовано 34 таких випадки (за друге півріччя 2014 року - 47 випадків).

"Найчастіше перешкоджали журналістам у Миколаєві (5 випадків), на Закарпатті (4) і в Києві, Рівному, Одесі та Кіровограді (по 3 випадки відповідно)", - розповіла експерт ІМІ Катерина Дячук.

У повідомленні також зазначено, що найчастіше за ці півроку нападали на журналістів в Одеській області (6 випадків), далі йде Чернівецька (3), Черкаська, Харківська, Львівська і Київська області (по 2 випадки відповідно).

Нападали і били журналістів переважно невідомі - 5 таких випадків за півроку. Далі в списку йдуть депутати сільрад та райрад, люди в камуфляжі (по 3 випадки), а також герої сюжету, представники "ЛНР", "ДНР" і активісти - по 2 випадки відповідно.

Однак експерти зазначили, що, незважаючи на цифри, що свідчать про певне покращення в цьому питанні, ситуація залишається тривожною.

"Швидше за все, зменшення фізичної агресії і тиску на журналістів пов'язано з відсутністю в цей період яскравих політичних подій, виборів і більш або менш стабільною ситуацією на сході України. На жаль, відсутні зовнішні фактори, що свідчать про системну стабілізацію ситуації - йдеться про системні покарання нападників на журналістів, розслідування таких справ. Це дає підстави говорити, що покращення свободи слова є швидше ситуативним", - заявила виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 34 обстріли 11 громад Сумської області, одна людина поранена

Агресор завдав удару безпілотниками по енергетичних об'єктах Конотопа та Шостки

У Києві відбувся прем'єрний показ 7 документальних фільмів "Anthem of life"

На Покровському напрямку від початку доби відбито 37 атак - Генштаб ЗСУ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 94 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів РФ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

США співпрацюватимуть з Європою та іншими партнерами щодо санкцій проти Китаю через його постачання Росії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА