14:44 29.05.2015

"Нафтогаз" готовий відновити подачу газу "Азотам" Фірташа лише за передоплатою

3 хв читати
"Нафтогаз" готовий відновити подачу газу "Азотам" Фірташа лише за передоплатою

НАК "Нафтогаз України" готова відновити постачання газу підприємствам підконтрольної Дмитру Фірташу групи Ostchem ПАТ "Азот" (Черкаси) і "Ривноазот" на умовах 100% передоплати в зв'язку з великими сумами накопичених боргів, йдеться в повідомленні газової монополії в п'ятницю.

"Ми розуміємо, що від роботи цих підприємств залежить благополуччя десятків тисяч людей. Тому готові постачати газ заводам групи, незважаючи на накопичені борги, за умови передоплати", – наводиться в повідомленні коментар голови правління НАК Андрія Коболєва.

"Нафтогаз" нагадує, що наприкінці квітня 2015 року газ цих підприємств в обсязі близько 500 млн куб. м був заарештований за рішенням суду у зв'язку з наявністю у них боргу за газ, наданий дочкою "НАК – ДК "Газ України" і самим "Нафтогазом" з 2009 року. Загальна сума боргу, за яким вже було ухвалено рішення суду або триває судовий розгляд, становить близько 2,39 млрд грн, вказує газова монополія.

Згідно з релізом, азотні підприємства відмовляються сплачувати борг навіть за рішенням суду і судяться з "Нафтогазом" і "Газом України", посилаючись на складне фінансове становище, з метою відтермінувати оплату на строк від 3 до 10 років: з початку 2014 року відбулося близько 150 судових засідань різних інстанцій.

"Ми звертаємо увагу керівництва групи на той факт, що борг цих компаній не погашено протягом 3-6 років. Незважаючи на те, що вони продовжували активно працювати, заробляти та витрачати гроші", – зазначив А. Коболєв.

НАК уточнює, що на стадії стягнення перебуває борг черкаського "Азоту" перед ДК "Газ України" на 0,61 млрд грн (у т. ч. штрафи – 0,07 млрд грн), а стосовно ще 0,15 млрд грн штрафу ведуться судові розгляди.

Що стосується "Рівнеазоту", то в стадії стягнення перебуває його борг перед НАК на 0,34 млрд грн (зокрема штраф – 0,05 млрд грн), а в стадії розгляду – борг перед "Газ України" на 1,27 млрд грн (у т. ч. штраф – 0,29 млрд грн).

Як повідомлялося, Group DF 28 травня заявила про зупинку роботи черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту" через тиск на бізнес із боку депутатів "Народного фронту" та їхніх представників у владі. У групі нагадують, що в травні 2014 року з міркувань безпеки були зупинені два її підприємства в зоні проведення АТО - "Концерн "Стирол" та "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", після чого черкаський "Азот" і "Рівнеазот" завантажувалися по максимуму.

"Однак подальша навмисна фабрикація низки кримінальних проваджень проти посадових осіб підприємств Ostchem і проти самих заводів, а також абсолютно незаконний арешт у заводів основної сировини – газу і позбавили підприємства можливості працювати. У зв'язку з цим черкаський "Азот" і "Рівнеазот" зупинені, під загрозою зриву опинилася осіння посівна, багато тисяч українців можуть залишитися без роботи", - резюмували в Group DF, що об'єднує активи Д. Фірташа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА