13:08 29.05.2015

НБУ визнав неплатоспроможним Український професійний банк

2 хв читати
НБУ визнав неплатоспроможним Український професійний банк

Національний банк України (НБУ) зарахував ПАТ "Український професійний банк (УПБ, Київ) до категорії неплатоспроможних, повідомив регулятор на веб-сайті.

Згідно з повідомленням, відповідне рішення НБУ ухвалив 28 травня.

"З метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів...правління Національного банку України було змушене прийняти рішення про зарахування ПАТ "УПБ" до категорії неплатоспроможних", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, за результатами безвиїзного банківського нагляду були встановлені факти, які свідчили про здійснення УПБ ризикової діяльності, що загрожувала інтересам вкладників та інших кредиторів банку, зокрема, погіршення якості активів, залежність від міжбанківських ресурсів, дефіцит ліквідних засобів. У зв'язку з цим НБУ зарахувати банк до категорії проблемних і призначив куратора.

Водночас, за оцінками регулятора, до плану фінансового оздоровлення банку не були внесені заходи щодо поліпшення його ліквідності і акціонери не врахували зауваження НБУ щодо негайного фінансового оздоровлення банку. Тому фінансовий стан Банку погіршився: банк не виконував своїх зобов'язань за міжбанківськими кредитами, порушував банківське законодавство, зокрема нормативно-правові акти НБУ. Крім того, в НБУ стали надходити численні скарги щодо невиконання або несвоєчасного виконання зобов'язань перед клієнтами.

Згідно із законодавством України банк, зарахований до категорії неплатоспроможних, підпадає під юрисдикцію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що вводить тимчасову адміністрацію і призначає уповноважених осіб у цій фінансовій установі.

УПБ (раніше - Меблипромбанк) заснований в 1992 році. Найбільшим акціонером станом на 1 квітня 2015 року було ТОВ "Український інвестиційно - фінансовий альянс" (95,3902%), тоді як опосередковано значну участю у банку мали ТОВ "Єврофінанс"(Київ) і компанія Lanex.Inc. (Панама), а також Євген Балушка. Є. Балушка є власником Lanex.Inc., Lanex.Inc – один з двох учасників "Єврофінанс", "Єврофінанс" – один із двох учасників "Українського інвестиційно - фінансового альянсу".

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2015 року за розміром загальних активів (4,550 млрд грн) банк посідав 36-е місце серед 133 банків країни.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА