13:07 28.05.2015

Співробітники ДАІ не мають права стягати штрафи за порушення ПДД на місці правопорушення - КС

2 хв читати
Співробітники ДАІ не мають права стягати штрафи за порушення ПДД на місці правопорушення - КС

Порушення Правил дорожнього руху (ПДД) не належить до переліку адміністративних правопорушень, за які адміністративні стягнення накладаються на місці їх здійснення.

Про це свідчить рішення Конституційного суду (КС), яке суд ухвалив 26 травня і оприлюднив у четвер за поданням уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської про офіційне тлумачення положення частини першої статті 276 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

"Перелік адміністративних правопорушень, за які адміністративні стягнення накладаються на місці їх здійснення, є вичерпним і може бути змінений тільки законом", - ідеться в рішенні КС.

При цьому КС дає повний перелік таких правопорушень, який визначений Кодексом про адміністративні правопорушення, і порушення Правил дорожнього руху в цьому переліку відсутнє.

Суддя-доповідач у цій справі Віктор Шишкін підкреслив, що КС спеціально дав повний перелік правопорушень, вказавши, що він є вичерпним.

"Щодо всіх інших випадків написано "розгляд справи за місцем здійснення". Тобто посадовець у такому разі має скласти протокол, опитати свідків, отримати пояснення від особи, яку притягають до відповідальності, і здійснити низку інших процедурних дій, встановлених Кодексом про адміністративні правопорушення. І вже складений протокол відправити до відповідного органу, тобто до РВВС", - пояснив В. Шишкін.

КС також розтлумачив, що положення частини першої статті 276 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яке передбачає, що "справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його здійснення", необхідно розуміти так, що використане в ньому словосполучення "за місцем його здійснення" визначає адміністративно-територіальну одиницю, на яку поширюється юрисдикція відповідного органу, уповноваженого законом розглядати справу про адміністративне порушення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє жителів Вовчанська на Харківщині загинули під ворожим вогнем під час спроби евакуюватися - прокуратура

Зеленський знову закликав країни НАТО збивати російські ракети, що летять в Україну

Кулеба: Для РФ Глобальний саміт миру - це зараз друга за важливістю ціль після Харківської області

Кулеба і Бербок обговорили, як прискорити ухвалення рішення третіми країнами про постачання Україні додаткових Patriot

Військовим даватимуть до 15 днів додаткової відпустки за знищену ворожу техніку - рішення Кабміну

Кабмін провів звільнення і призначення заступника міністра в Міненерго - Мельничук

Шмигаль доручив Міносвіти та місцевій владі забезпечити ресурси для роботи генераторів у закладах профтехосвіти

Україна повинна мати можливість уражати військові цілі на території РФ - Кулеба

ФДМУ вперше реалізував через "Прозорро.Продажі" конфісковане майно підсанкційних осіб – квартири Шелкова та Сальдо

Кулеба: Україна просить партнерів розглянути можливості щодо перехоплення зі своєї території ракет, випущених РФ по українських населених пунктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА