16:07 07.04.2015

Генпрокуратура просить суд визнати незаконною приватизацію "Дніпроенерго", "Закарпаттяобленерго" і "Донбасенерго"

2 хв читати
Генпрокуратура просить суд визнати незаконною приватизацію "Дніпроенерго", "Закарпаттяобленерго" і "Донбасенерго"

Генеральна прокуратура України 3 квітня звернулася до суду з проханням визнати незаконним відчуження держпакетів акцій ПАТ "Дніпроенерго" і "Закарпаттяобленерго", повідомляється на сайті відомства.

"Крім того, суд розглядає позовну заяву прокуратури про визнання протиправними та скасування актів Кабінету Міністрів і Фонду держмайна щодо приватизації належних державі акцій ПАТ "Донбасенерго", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у Генпрокуратурі, умови приватизації цих енергокомпаній були встановлені Кабінетом Міністрів України з перевищенням повноважень і з порушенням ст. 19 Конституції України, законів України "Про управління об'єктами держвласності", "Про приватизацію держмайна".

"Умови (приватизації - ІФ) ... сформульовані таким чином, щоб штучно створити передумови для придбання акцій, що належать державі наперед визначеними суб'єктами", - вважають у прокуратурі.

Як наголошується в повідомленні, фактична відсутність конкуренції при приватизації "Дніпроенерго", "Закарпаттяобленерго" і "Донбасенерго" призвела до порушення Державної програми приватизації.

У Генпрокуратурі звертають увагу на те, що держпакет "Дніпроенерго" було продано за ціною лише на 0,48% вищу за стартову, "Закарпаттяобленерго" - на 4,2% вище за стартову. "Для порівняння: нещодавня приватизація 25-відсоткового держпакета акцій цього ж ПАТ "Закарпаттяобленерго" відбулася за ціною, 3,9 перевищує стартову", - зазначають правоохоронці.

У Генпрокуратурі наголошують, що у разі задоволення судом вимог, акції енергокомпаній можуть бути повторно виставлені на конкурс.

"Якщо незаконність відчуження державних пакетів акцій зазначених товариств буде доведена в суді, це надаст можливість повторно продати їх на прозорих умовах і отримати набагато більші надходження, зокрема за рахунок можливого участі в торгах іноземців", - резюмують у Генпрокуратурі.

Як повідомлялося, в 2012 році енергохолдинг "ДТЕК" Ріната Ахметова приватизував 25% акцій енергогенерувальної компанії ПАТ "Дніпроенерго" за 1 млрд 179,7 млн грн. При цьому холдинг був єдиним учасником приватизаційного конкурсу.

У 2012 році ТОВ "Енергетична Україна ТВ" (Київ) виграло конкурс з приватизації 50% акцій обласної енергопостачальної компанії "Закарпаттяобленерго" з ціною 140,7 млн грн.

У 2013 році ПРАТ "Енергоінвест Холдинг" (Донецьк) перемогло в конкурсі з приватизації 60,8% акцій енергогенерувальної компанії ПАТ "Донбасенерго", запропонувавши за пакет 718,92 млн грн.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА