16:14 05.01.2015

"Азовмаш" не повинен бути зруйнований, може випускати військову продукцію - екс-губернатор Донецької області

3 хв читати
"Азовмаш" не повинен бути зруйнований, може випускати військову продукцію - екс-губернатор Донецької області

У сформованій ситуації іншого сценарію, ніж справа про банкрутство, для багаторічного лідера важкого машинобудування України "Азовмаш" не може бути, однак підприємство не має бути зруйновано: на ньому цілком можна виробляти продукцію військового призначення, і не лише для внутрішнього ринку, вважає народний депутат, екс-губернатор Донецької області Сергій Тарута.

"На "Азовмаші" сьогодні кредиторська заборгованість під $560 млн, і там іншого сценарію не може бути, окрім банкрутства. Хотілося б, щоб шляхом санації, а не ліквідації", - сказав він в інтерв'ю інтернет-виданню LB.ua, опублікованому в понеділок.

Водночас, на його думку, "Азовмаш" не повинен бути зруйнований.

"Проблема і минулого уряду, і нинішнього - ніхто реальним сектором економіки не займається. Підприємства ВПК зараз мають працювати 24 години на добу. Потрібно прибирати залежність від російського ринку за комплектувальними, зокрема на базі "Азовмашу". ВПК може бути однією з точок зростання економіки. Є такий сумний парадокс: країни, що воюють сьогодні, завтра стають великими експортерами. А ми не використовуємо цю божевільну можливість", - вважає С. Тарута.

Відповідаючи на запитання про зв'язки підприємства з екс-депутатом Юрієм Іванющенком, С. Тарута зазначив, що "вони вже ніяк не впливають на процес".

"Якщо б вони хотіли рятувати підприємство - вливали б у нього гроші. Я, як губернатор, стримував банки-кредитори в їхньому прагненні отримати своє. Думаю, після Нового року вони приймуть відповідне рішення", - наголосив народний депутат.

С. Тарута також розповів, що одного разу він вже рятував "Азовмаш". "Це коли частина заводу придбала російська компанія "Вентана" пітерського бізнесмена Дмитра Варваріна. І вони хотіли забрати все. Тоді була складна економічна ситуація, до того ж частина менеджменту симпатизувала росіянам. І саме мали виставляти частину акцій на продаж. До мене приїхали Савчук (з 2000 року - президент ВАТ "Азовмаш", нині покійний - ІФ), Сарбаш. У них грошей не було. І вони попросили допомогти придбати акції і зберегти підприємство для України... Я розумів, що завод могли купити, щоб прибрати конкурента. У підсумку ми (ІСД - ІФ) придбали і потім Савчуку передали, а частина акцій у нас залишилася в одному підприємстві. Трохи пізніше Савчук зійшовся з Януковичем, і вже той допомагав йому. І тому я думаю, що це акції навіть не Іванющенко, а іншого товариша", - пояснив він.

На уточнювальне запитання, чи не є це сини Януковича, С. Тарута відповів: " Ну, я не думаю, що вони такі вже й чужі, що в них різні кишені..."

Група "Азовмаш" ("Азовмашінвест Холдинг") - один з найбільших машинобудівних комплексів України. Відомий на світовому ринку постачальник залізничних вантажних вагонів і платформ, автопаливозаправників, автоперевізників, металургійного, гірничорудного і кранового устаткування. Основний вид діяльності - вагонобудування, що через обвал попиту значно скоротило обсяги.

Низка банків-кредиторів підприємства наразі в судах намагаються домогтися повернення заборгованостей за кредитами.

Головне підприємство групи - ПАТ "Азовзагальмаш" у 2013 році загалом скоротило чистий дохід на 37% до 2012 року, до 6 млрд 463,1 млн грн. Водночас виробництво продукції важкого машинобудування зросло на 28,7% - до 418,33 млн грн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Щорічний велопробіг "Шануємо пам'ять захисників України" відбудеться з 15 до 23 травня - Мінветеранів

Мінкультури внесло ще двох російських акторів до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці

Будь-які переговорні формати з Росією неможливі - Подоляк про зміни в російському керівництві

Окупанти взяли в полон мирних жителів Вовчанської громади, розпочато розслідування - прокуратура

Протягом дня з прикордонних громад Харківщини планують евакуювати приблизно 1,6 тис. осіб - Синєгубов

ТЧХУ попереджає про фейкову інформацію в соцмережах щодо надання соцдопомоги

У Вовчанську та Липцях через ворожі обстріли постраждали четверо мирних жителів - Харківська ОВА

Корнієнко не виключає заповнення окремих вакантних посад у Кабміні на найближчому пленарному тижні

ЦПД: На Харківщині збудовано кілька надійних ліній оборони, маніпуляції про їх відсутність - це ворожа ІПСО

Через ворожий обстріл у Тягинці постраждала місцева жителька - Херсонська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА