18:27 05.02.2014

Генпрокурор: Під дію нового закону про амністію потрапляють 259 осіб, із них під вартою залишається близько 70

2 хв читати
Генпрокурор: Під дію нового закону про амністію потрапляють 259 осіб, із них під вартою залишається близько 70

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка зазначає, що звільнення від кримінальної відповідальності за новим законом про амністію стосується 259 осіб, які порушили громадський порядок під час масових акцій у Києві в січні поточного року.

"Під дію цього закону підпадають 259 осіб. Це особи, яких було оголошено про підозру в скоєнні злочинів. Із них було заарештовано близько 150 осіб (залишаються під вартою близько 70 осіб - ІФ). Стосовно інших учасників протистоянь було застосовано домашній арешт, у переважній більшості, а також особисте зобов'язання", - сказав генпрокурор під час спілкування з представниками центральних телеканалів, повідомляє прес-служба відомства в середу.

В.Пшонка наголосив, що зазначений закон, який діє з 2 лютого, містить чіткі вимоги до його виконання.

"Щоб виконати цей закон, необхідно виконати ті умови, які виписані в ньому. А це розблокувати транспортні комунікації, розібрати барикади, звільнити приміщення в областях, де захоплені будівлі державних адміністрацій. Ідеться також про звільнення всіх адмінбудівель у місті Києві. І лише в разі виконання цих умов може бути задіяний процес реалізації закону", - сказав він.

Генпрокурор також зазначив, що якщо до 17 лютого не буде виконано умови, виписані в законі, то правоохоронні відомства, слідчі, прокурори, судді діятимуть у рамках своїх повноважень так, як це передбачено в Кримінальному та Кримінальному процесуальному кодексі України. "Тобто, розслідуватимуться кримінальні провадження, з обвинувальним актом направлятимуться до суду, будуть судові розгляди... і рішення судів", - пояснив він.

Крім того, за його словами, закон не передбачає можливості часткового виконання умов, наприклад, лише в окремих регіонах.

"Виконання умов закону тільки в повному обсязі в усій Україні дозволить його подальшу реалізацію. На сьогодні в шести регіонах, на порушення закону, залишаються заблоковані та зайняті адміністративні будівлі, і, ви знаєте, які будівлі зайняті в місті Києві. Тому кримінальні провадження закриватимуться лише тоді, коли всі без винятку виписані в законі умови буде виконано", - уточнив генпрокурор.

Щодо дії попереднього закону про амністію учасників масових протестів він повідомив: "Усі фактові кримінальні провадження вже закрито. Закрито й ті провадження, де були встановлені особи. Від кримінальної відповідальності загалом уже звільнено близько 50 осіб. Клопотання прокурорів стосовно ще декількох уже перебувають на розгляді в судах. Тобто сьогодні можна говорити про те, що в частині звільнення від кримінальної відповідальності осіб і закриття кримінальних проваджень, закон уже фактично виконано".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Патріарх Варфоломій візьме участь у Саміті миру

Байден розпорядився виділити Україні $400 млн військової допомоги

США ВИДІЛЯТЬ ВІЙСЬКОВУ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ НА $400 МЛН - БІЛИЙ ДІМ

У Єлизаветівці на Донеччині під обстрілом загинули 2 мирні жителі, у Часовому Ярі 2 поранених

Лідери держав, які справді хочуть зупинити війну РФ проти України, мають бути присутні на Глобальному саміті миру - Єрмак

Окупанти обстріляли селище Веселе біля Нової Каховки, поранено 84-річну мешканку - обладміністрація

ТЦК мають приймати лікарняні, які виписали приватні клініки, за умови дотримання всіх вимог - юрист

США оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на $400 млн - ЗМІ

Росіяни обстріляли Херсонщину, поранено двох людей - голова ОВА

Шмигаль на зустрічі з Чапутовою: Розраховуємо, що підтримка Словаччини буде непохитною

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА