13:46 09.01.2014

Опозиція звернеться до ЄСПЛ у зв'язку з затриманням активістів Майдану та невиконанням закону про амністію

2 хв читати

Українська опозиція має намір продавати заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо незаконного затримання активістів Євромайдану й невиконання закону про амністію його учасників.

"Щодо тих затриманих, які наразі перебувають у СІЗО, є всі підстави подавати заяви до Європейського суду з прав людини. Такі заяви готові", - заявив народний депутат фракції "Батьківщина" Павло Петренко на брифінгу в штабі національного спротиву в четвер у Києві.

Він зазначив, що після подання заяв до ЄСПЛ народні депутати проситимуть розглянути ці заяви поза чергою, оскільки дії представників влади в Україні стосовно затриманих людей є загрозою життю, свободам і правам людини.

П.Петренко зазначив, що в СІЗО ще перебувають кілька осіб, затриманих на акціях 1 грудня 2013 року.

Він також наголосив, що закон про амністію учасників Євромайдану, який ухвалила Верховна Рада та підписав президент Віктор Янукович, фактично не виконується. "Ми бачимо тенденцію, що правоохоронні органи отримали вказівки з високих кабінетів влади не виконувати закон", - сказав парламентарій.

П.Петренко також повідомив, що вже підготовлено постанову Верховної Ради про відкриття дисциплінарного провадження стосовно судді Печерського районного суду міста Києва Христини Гладун і звільнення її з посади судді.

Як раніше повідомлялося, 8 січня Печерський суд, на засіданні якого головувала Х.Гладун, ухвалив постанову не звільняти затриманого заарештованого у зв'язку з масовими заворушеннями біля Адміністрації президента 1 грудня 2013 року Ярослава Притуленка. Прокурор у процесі Олег Федорчук зазначив, що наразі в рамках чинного законодавства не передбачено механізм реалізації закону про амністію учасників Євромайдану, що унеможливлює застосування його на практиці.

Закон "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідувань і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" ухвалила Верховна Рада, президент Віктор Янукович підписав його, й документ набув чинності 26 грудня.

Закон звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту з 21 листопада до дня набуття чинності закону. Закон також визначає, що всі кримінальні провадження проти учасників акцій, відкриті з 21 листопада, підлягають закриттю, а особи - звільненню. Крім того, ці люди вважаються несудимими. Нові кримінальні провадження і провадження стосовно вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті стосовно учасників акцій протесту й масових заходів у період з 21 листопада і до дня набуття чинності цього закону.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА