10:16 25.12.2013

У СБУ немає списку персон нон ґрата, але стосовно конкретних людей робота проводиться - газета

3 хв читати
У СБУ немає списку персон нон ґрата, але стосовно конкретних людей робота проводиться - газета

Служба безпеки України (СБУ) не створювала списків персон нон ґрата, проте проводить роботу стосовно конкретних людей, повідомляє газета "Сегодня" з посиланням на власні джерела в спецслужбі.

"Списків не існує, але стосовно конкретних людей робота триває, і є громадяни, чий в'їзд в Україну небажаний", - пише в середу газета.

Водночас офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає.

Як повідомлялося з посиланням на видання "Коммерсант Украина", Міністерство закордонних справ України (МЗС) і Служба Безпеки України (СБУ) задовольнили запит народного депутата фракції Партії регіонів Олега Царьова про заборону в'їзду в Україну 36 осіб, серед яких - екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі, 29 інших громадян Грузії, п’ятеро громадян США та один громадянин Сербії.

Як повідомив О.Царьов виданню, всі вони підозрюються в "консультаціях опозиції щодо дестабілізації ситуації в країні".

"Викликають цілком резонні побоювання дедалі частіші візити зарубіжних політтехнологів і фахівців із протестної активності, чия діяльність перетворюється на загрозу національній безпеці", - написав парламентарій у запиті, до якого додав список "осіб, які в рамках консультативної роботи опозиції" отримують можливість реалізовувати "політичні інтереси інших країн".

Серед них опинилися науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин при Університеті Джонса Гопкінса Тарас Кузьо, член експертної ради парламентського комітету з питань європейської інтеграції Андреас Умланд, а також Фінк Брайн, Василик Мирон, Александр Рос (усі - США). А.Роса О.Царьов назвав "найкращим фахівцем у світі з організації революцій через соціальні мережі".

Іще один фігурант списку - громадянин Сербії Марко Івкович, який "із командою сербів організовував революцію проти Слободана Мілошевича", і схожий сценарій просували в Україні.

О.Царьов подав відповідний запит на ім'я глави СБУ Олександра Якименка та міністра закордонних справ Леоніда Кожари 8 грудня. На його думку, "дестабілізація ситуації в Україні, вулична активність і захоплення будівель мають спланований характер", а "організація таких кампаній потребує участі фахівців відповідного профілю".

Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі повідомив виданн ю, що до країни вже не змогли в'їхати три людини, які фігурують у запиті О.Царьова. "Ми наразі працюємо з МЗС і намагаємося з'ясувати, наскільки відповідає дійсності список депутата Царьова, і наскільки люди, які є в цьому списку, відповідають пред'явленим критеріям", - повідомив він. При цьому на запитання, які кроки у відповідь можуть відбутися на адресу України з боку Грузії, дипломат відповів: "Україна для нас дружня країна, і ми проводимо відповідну роботу - намагаємося уточнити інформацію. Сподіваюся, всі питання ми вирішимо в конструктивному руслі".

24 грудня міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив, що рішення стосовно заборони на в'їзд в Україну іноземцям ухвалюють компетентні органи, зокрема Служба безпеки, Міністерство внутрішніх справ, Державна прикордонна служба та Державна міграційна служба України.

За його словами, законодавство України чітко визначає список відомств, які ухвалюють такі рішення з огляду на інтереси нацбезпеки України й забезпечення громадського порядку в країні. Міністр уточнив, що МЗС до цього списку не входить.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА