10:22 03.11.2013

Питання про борг "Нафтогазу України" у $882 млн виникло через нездатність заплатити "Газпрому" перший платіж у $100 млн - Зурабов

2 хв читати

Питання про борг НАК "Нафтогаз України" у $882 млн виникло через нездатність заплатити ВАТ "Газпром" перший платіж у $100 млн, заявив посол РФ в Україні Михайло Зурабов.

На брифінгу в п'ятницю в Києві М.Зурабов пояснив, що борг у $882 млн - це та сума, яку має бути сплачено не так за поставлений "Газпромом" газ у серпні, як за газ, який буде необхідний у подальшому, який пішов у підземні сховища, в закачування".

Він додав, що велике зростання зобов'язань "Нафтогазу" і бюджету України виявилося обтяжливим для "Нафтогазу" і бюджету країни. "Тому було знайдено деякі проміжні рішення. Зокрема йшлося про те, якщо буде оплачено хоча б авансовий платіж у рамках домовленостей, і йшлося про перші 100 млн доларів, то розрахунки може бути розтягнуто в часі, і свого роду фінансовий кредит міг би бути наданий за 6% річних на той період, доки "Нафтогаз" знайде ресурси аби розплатитися з Газпромом стосовно заборгованості", - повідомив посол.

Водночас, за його словами, українська сторона не зробила першого платежу як обіцяла. "І це на сьогодні є фактором, який, на жаль, починає зменшувати досить високий рівень довіри, досягнутий за останній рік компаніями", - наголосив М.Зурабов.

Як повідомлялося, голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер 29 жовтня заявив, що Україна поки що не оплатила постачання газу за серпень у розмірі $882 млн.

На селекторній нараді у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва він запропонував "найближчим часом розглянути питання про передоплату, авансові платежі, як це і передбачено в контракті". Д.Медведєв зазначив, що РФ може перейти на авансові платежі за газ з Україною, якщо не буде рішення найближчим часом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА