12:15 22.10.2013

Прокурори не виявили порушень у будівництві полігона ТПВ біля Харкова

2 хв читати

Прокурорська перевірка законності будівництва нового полігона твердих побутових відходів (ТПВ) на місці звалища в м. Люботині (24 км від Харкова) порушень не виявила, повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

"Виконавчий комітет Люботинської міськради розробив "Детальний план території комплексу з управління комунальними відходами в м. Люботині Харківської області". Цей документ погодили Державна санітарно-епідеміологічна служба України та органи державної виконавчої влади, які надали позитивні висновки", - цитує прес-служба заступника прокурора Харківської області Леоніда Лахтюка.

У повідомленні зазначається, що наразі розробляється робочий проект будівництва полігона, зокрема розділ "Оцінка впливу на навколишнє середовище".

"Будівництво полігона можливо буде розпочати тільки після остаточного затвердження цього проекту, а також отримання позитивних висновків низки державних експертиз з обов’язковим урахуванням громадської думки", - наголосив Л.Лахтюк.

Водночас у результаті перевірки, проведеної на вимогу прокуратури фахівцями Держсанепідслужби в Харківській області, було виявлено численні порушення в експлуатації наявного звалища. Зокрема, відсутній земляний рів за периметром, немає дезінфекційного бар’єра та газовідвідних свердловин, відходи складаються хаотично.

У зв’язку з цим першого заступника люботинського міського голови та начальника управління комунального майна міської ради притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів. Останньому також внесено подання про усунення порушень.

Як повідомлялося, жителі м. Люботина пікетували міськраду з вимогою внести до порядку денного опитування про заборону будівництва полігона ТПВ.

За словами протестувальників, новий полігон розміщуватиметься лише за 200 м від житлових будинків, тоді як, відповідно до санітарних норм, мінімальна відстань становить 1 км. Вони також побоюються, що сюди звозитимуть сміття з інших населених пунктів, й екологічна ситуація в місті значно погіршиться.

Міський голова Люботина Володимир Теличко стверджує, що полігон буде побудовано на місці звалища, що існує з 1960-х років, відповідно до всіх вимог законодавства, й обслуговуватиме він лише Люботин. За його словами, проект передбачає сортування та часткову переробку сміття.

Раніше голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив, що полігон твердих ТПВ у м. Люботині планується побудувати у рамках приватно-державного партнерства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА