15:06 24.09.2013

Серед активістів Green Peace, затриманих в Арктиці, є українець - МЗС

2 хв читати

Серед активістів міжнародної екологічної організації Green Peace на судні Arctic Sunrise, які проводили акцію проти нафтовидобутку в Арктиці в Печорському морі, є громадянин України.

"За інформацією генконсульства України у Санкт-Петербурзі, 18-19 вересня поточного року співробітники російських компетентних органів припинили протиправні дії представників міжнародної екологічної організації Green Peace, які діяли з борту судна Arctic Sunrise у виключній економічній зоні Російської Федерації щодо морської криголамної стаціонарної платформи "Приразломная". Серед затриманих є громадянин України", - повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс на брифінгу у вівторок.

Він додав, що у вівторок судно Arctic Sunrise буде доставлено до порту "Мурманськ", члени екіпажу судна наразі здорові.

Справа перебуває на контролі генконсульства України у Санкт-Петербурзі та департаменту консульської служби України.

Як повідомлялося, 19 вересня прикордонники взяли штурмом судно Greenpeace після того, як екологи спробували провести акцію протесту проти видобутку нафти на платформі "Приразломная" в Печорському морі.

У Greenpeace заявили, що озброєні співробітники російської прикордонної служби висадилися на кораблі екологів незаконно, і що "Arctic Sunrise" не перетинав встановленої законодавством зони безпеки навколо платформи.

За словами екологів, звинувачення в тому, що "Arctic Sunrise" брав участь у незаконній науковій діяльності, і звинувачення у піратстві безпідставні.

"Судно Greenpeace і його екіпаж, перебуваючи у виключній економічній зоні, не проводили ні фундаментальних, ні прикладних досліджень, як і експериментальних робіт. Прикордонна служба не встановила фактів використання наукової апаратури. Сама по собі наявність її на судні не є порушенням федерального закону "Про виняткову економічну зону РФ", - заявили в Greenpeace.

Раніше російська влада назвала дії екіпажу судна Greenpeace навмисною провокацією. Матеріали щодо екологів буде передано до російського Слідчого комітету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА