20:13 14.08.2013

Створення газотранспортного консорцiуму з управлiння української ГТС передбачало зниження цiни на газ до $268,5 - Зурабов

3 хв читати

Україна за умови створення спiльного з Росiєю газотранспортного консорцiуму отримала б зниження цiни на природний газ до $268,5 за 1 тис. куб. м, заявив посол РФ в Українi Михайло Зурабов у Ялтi на мiжнароднiй конференцiї "Економiчнi та правовi наслiдки пiдписання Україною угоди про асоцiацiю з ЄС для її вiдносин з країнами Митного союзу".

"Той факт, що в груднi 2012 року планувалося пiдписати основнi параметри вирiшення газового питання, це дає менi пiдстави вважати, що можна було знайти розв'язку за цiною на росiйський газ для України й поза форматом Митного союзу. Я думаю, що можу назвати цю цiну тут, вона справить сильне враження з урахуванням того, якою цiна є на сьогоднi. Ця цiна мала бути $268,5 за 1 тис. куб. м газу, - сказав вiн.

М.Зурабов зазначив, що вiдповiднi документи й домовленостi мали бути пiдписанi 18-19 грудня 2012 року пiд час зустрiчi президентiв України та Росiї.

"Хочу ще раз наголосити, що це не було зумовлено нiякими спецiальними вимогами до України стосовно її участi в деяких iнтеграцiйних проектах. Водночас природно, що РФ i зокрема "Газпром" - там мала бути пiдписана мiжурядова угода й вiдкоригований договiр - розраховували, що спiвпраця, iнтеграцiя в енергетичнiй сферi вийде на якiсний рiвень, тому йшлося про створення енергетичного консорцiуму. Активно розпочалася робота з оцiнки вартостi цього активу та щодо цiлої низки додаткових умов, пов'язаних з можливими росiйськими iнвестицiями в модернiзацiю української газотранспортної iнфраструктури, й низка iнших умов", - додав вiн.

Посол також уточнив, що так i не укладенi домовленостi передбачали закрiплення прокачування росiйського газу через українську ГТС у мiнiмальному обсязi 60 млрд куб. м.

"Цього року через українську ГТС мають бути прокачанi близько 70 млрд куб. м газу. Критичною для української ГТС є цифра 60 млрд куб. м, у разi, якщо через неї прокачується менше нiж 60 млрд куб. м газу, то в разi збереження сьогоднiшнiх тарифiв на транспортування газу українська ГТС завдаватиме українському бюджету та платникам податкiв збиткiв. I РФ у цих домовленостях, комплексних переговорах брала на себе зобов'язання прокачувати щонайменше 60 млрд куб. м газу", - сказав М.Зурабов.

Водночас лiдер громадського руху "Український вибiр" Вiктор Медведчук, який головує на зазначенiй конференцiї, повiдомив, що 18 грудня 2012 року в Москвi також мав бути пiдписаний меморандум про ухвалення Україною рiшення щодо отримання повноправного членства в Митному союзi.

"Справдi, 18 грудня 2012 року в Москвi мав бути пiдписаний меморандум щодо того, що Україна ухвалює рiшення про отримання повноправного членства в Митному союзi. Крiм цього, передбачалося створення спiльного пiдприємства, газового консорцiуму. Починаючи з 1 сiчня 2013 року з цiною газу, яку назвав Михайло Юрiйович (Зурабов - IФ), iз гарантiєю прокачування 60 млрд куб. м", - зазначив В.Медведчук.

Як повiдомлялося, "Нафтогаз України" в червнi купував росiйський природний газ за контрактом iз ВАТ "Газпром" за цiною $426,1 за 1 тис. куб. м.

Транзит газу територiєю України у 2012 роцi скоротився на 19,1% (на 19 млрд 936,6 млн куб. м) порiвняно з 2011 роком - до 84,261 млрд куб. м.

Пропускна спроможнiсть ГТС України на входi становить 288 млрд куб. м, на виходi - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м. Загальна протяжнiсть газопроводiв, якi експлуатує компанiя, становить 38,9 тис. км, зокрема магiстральних газопроводiв - 22,2 тис. км.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА